Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Per Bolund vill ta över efter Gustav Fridolin

Per Bolund (MP). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP). Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Per Bolund (MP) kandiderar till att bli Miljöpartiets språkrör efter Gustav Fridolin.

Han hänivsar sitt beslut till en uppmaning från en 15-årig klimataktivist.

– Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar, säger han till DN.  

Miljöpartiets Per Bolund, 47, fick i måndags förnyat förtroende som biträdande finansminister i Stefan Löfvens nya regering. Finansmarknads- och bostadsministern har länge pekats ut som den självklara efterträdaren som språkrör för partiet när Gustav Fridolin slutar.

År 2016 tackade han nej när han fick frågan av valberedningen, men nu bekräftar Per Bolund för Dagens Nyheter att han tänker kandidera.

Favorittippad som språkrör

Bolund kommer från Stockholm och har en bakgrund som biolog. 2002 blev han politisk sakkunnig på Näringsdepartementet och 2006 blev han riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Partiet har traditionellt två språkrör, en man och en kvinna. I höstas stod det klart att den tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin skulle sluta och sedan dess har Per Bolund varit favorittippad att ta över rollen på miljöpartiets kongress i maj.

Per Bolund kandiderar till språkrör

Anledningen till att han tidigare tackade nej berodde på att det var ”mycket turbulens i partiet”, som för första gången satt i regeringsställning. Bland annat tvingade man bort den dåvarande bostads- och stadsutvecklingsministern Mehmet Kaplan efter samröre med högerextrema och islamistiska organisationer i början av 2016.

– Jag tyckte att inte att det var det bästa för partiet att byta ledning. Det gjorde att jag inte tyckte att det fanns en anledning att utmana eller ifrågasätta Gustav utan att partiet mest gynnades av att få lite trygghet och stabilitet, säger Per Bolund till tidningen.

När han nu väljer att kandidera gör han det med hänvisning till en uppmaning från den 15-åriga klimataktivisten Greta Thunberg.

– Jag lyssnar till Greta Thunberg när hon säger till alla vuxna att det är dags att ta ansvar. Jag tycker att det är dags och mitt sätt att ta ansvar är att jag kandiderar till att leda Miljöpartiet, säger Per Bolund till DN.

Om skillnaden mellan sig själv och Gustav Fridolin säger Per Bolund:

– Gustav har gjort ett fantastiskt arbete. Jag är väldigt imponerad över det han gjort, att ta Miljöpartiet in i regering och sen in i nästa regering. Gustav har haft ett tydlig skolfokus, det är ju inte riktigt min inriktning utan jag är mer inriktad på miljö- och klimatfrågorna och på att vi ska samarbeta med näringslivet och med människor som känner ett engagemang för omställningen. Där hoppas jag kunna bidra. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!