Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Per Bolund öppnar för att regera med Vänsterpartiet

Per Bolund efter söndagens debatt i SVT:s ”Agenda”.
Per Bolund (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVEN LINDWALL

Efter pressen från Jonas Sjöstedt öppnar Per Bolund för att regera med Vänsterpartiet efter nästa val.

– Jag vill att Sverige ska ha en stabil majoritetsregering, säger MP-språkröret under ett möte med riksdagsjournalisterna.

Per Bolund (MP) utesluter inte ett framtida regeringssamarbete med Vänsterpartiet för att bilda en stabil majoritet efter valet 2022, som kan utmana ett regeringsalternativ bestående av M, KD och SD.

– Vi har inte utrymme att säga att vi inte förhandlar med partier som vill se en annan väg framåt, säger Per Bolund.

MP-språkröret framhåller situationen i Finland som ett föredöme, där regeringen samarbetar med såväl liberala partier som vänstern. Samtidigt anser han att det är oansvarigt av Jonas Sjöstedt (V) att hota regeringen med en misstroendeomröstning.

– Det är inte ansvarsfullt att störta en regering utan att ha ett alternativ.

Sjöstedt vill samarbeta aktivt

Den avgående V-ledaren Jonas Sjöstedt vill väcka misstroende mot Stefan Löfven (S) om regeringen inte backar från las-utredningens föreslagna förändringar i arbetsrätten. Under söndagens partiledardebatt i SVT gav han dock statsministern ytterligare några veckor att tänka över sitt besked.

Samtidigt har Jonas Sjöstedt sagt att ”januariavtalet har spelat ut sin roll”, och vill att Vänsterpartiet ska få en mer aktiv position i budgetsamarbetet. Även Sjöstedt har exemplifierat med hur regeringssamarbetena fungerar i Sveriges grannländer.

Frågan har dock varit utesluten för Centerpartiet och Liberalerna, som dessutom har tvingat fram en särskild mening i fyrpartiuppgörelsen, där det står att Vänsterpartiet ska hållas utanför politiskt inflytande.

Uppgifter: Nya förhandlingar om las

Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) har i flera intervjuer understrukit att de inte tänker kompromissa om förslagen i las-utredningen. Men enligt Aftonbladet har regeringen och januaripartierna schemalagt möten för att förhandla frågan efter den 26 oktober, när remissvaren på utredningen har inkommit. 

Löfvens strategi är att försöka tänja på förslagen för att det slutgiltiga lagförslaget ska accepteras av Vänsterpartiet, uppger en källa för tidningen.

Uppgifterna tillbakavisas dock av Centerpartiet. Partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl skriver på Twitter att det vare sig finns några inplanerade möten eller utrymme att förhandla frågan vidare.

Vänsterledaren om att försvara arbetsrätten och frågan om att fälla regeringen.
Löfven pressades hårt under partiledardebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.