Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löftet: 3,4 miljarder i coronastöd till kulturen

Kulturen har drabbats hårt under pandemin. Under onsdagen presenterar Per Bolund (MP) och Amanda Lind (MP) 3,4 miljarder extra i stöd för kulturen.
Per Bolund, biträdande finansminister (MP).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kulturminister Amanda Lind (MP).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen satsar sammanlagt 3,4 miljarder på kulturen för de kommande åren.

Till 2021 tillsätts en ”omstartsmiljard” för att bistå i coronakrisen.

– Det är med stor marginal det största kulturpaket som någonsin presenteras, säger biträdande finansminister Per Bolund.

Finansminister Per Bolund och kulturminister Amanda Lind (MP) har presenterat regeringens satsningar på kulturen i budgeten för 2021. Det handlar om totalt 3,4 miljarder kronor, varav en miljard till nästa år.

Bolund medgav att de satsningar som tidigare gjorts inte varit nog.

– Det är uppenbart att kulturen fortfarande drabbas mycket hårt av pandemins konsekvenser och de restriktioner som råder.

Satsning på smittsäkra evenemang

Amanda Lind räknade upp flera områden som kommer få ett tillskott genom de nya budgetsatsningarna. Bland annat kommer pengar att gå till museum, bioverksamhet, teatrar och kommunala kulturskolor. Regeringen vill även att stödet ska gå till att smittsäkra fler kulturevenemang.

– Vi jobbar med frågan om ordningslagen att få ta emot lite mer publik, men det skulle betyda stora omkostnader och därför är det väldigt viktigt för oss att redan nu gå ut med den här omstartsmiljarden, säger Amanda Lind.

Regeringen satsar även 80 miljoner kronor på att stärka arbetsvillkoren för kulturarbetare.

Jimmie Åkesson dök upp krasslig till riksdagsdebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.