Per-Åkes brev inspirerande hans dotter, Clara.Per-Åkes brev inspirerande hans dotter, Clara.

Per-Åkes brev inspirerande hans dotter, Clara.

"Man... blir glad och stolt naturligtvis, absolut. Det är ändå roligt när någon gör av sig så här helt plötsligt", säger Per-Åke, 71."Man... blir glad och stolt naturligtvis, absolut. Det är ändå roligt när någon gör av sig så här helt plötsligt", säger Per-Åke, 71.

"Man... blir glad och stolt naturligtvis, absolut. Det är ändå roligt när någon gör av sig så här helt plötsligt", säger Per-Åke, 71.

Läraren Per-Åke pensionerade sig 2009.Läraren Per-Åke pensionerade sig 2009.

Läraren Per-Åke pensionerade sig 2009.

Den tidigare elevens brev i sin helhet.Den tidigare elevens brev i sin helhet.

Den tidigare elevens brev i sin helhet.

Per-Åke, 71, fick ett oväntat brev efter 20 år

Publicerad

Pensionerade läraren Per-Åke Lindblom fick nyligen ett brev från en gammal elev – 20 år senare.

"Hoppas att du kommer ihåg mig", inledde eleven.

Nu vill Per-Åke uppmana fler att kontakta sina gamla favoritlärare.

– Speciellt när de börjar bli gamla, säger han.

Hur bra är vi egentligen på att minnas och tacka lärare som faktiskt har betytt något för oss?

Svensk- och filosofiläraren Per-Åke Lindblom gick i pension 2009 och lever i dag ett pensionärsliv i Tensta utanför Stockholm.

Men bortglömd är han inte.

Häromdagen fick han ett oväntat brev från en tidigare elev – 20 år senare.

"Hoppas att du kommer ihåg mig. Jo, jag vill önska dig god fortsättning på det nya året och samtidigt säga att du var/är bland de bästa lärarna jag har träffat under mitt studieliv. Du gjorde ämnet (filosofi) såååå himla roligt och spännande. Stort tack. Du ser, bra lärare glöms aldrig”, skrev mannen i sitt brev.

– Man… blir glad och stolt naturligtvis, absolut. Det är ändå roligt när någon gör av sig så här helt plötsligt. Men det vore värre om ingen elev kontaktade en, då borde man fundera över sin lärargärning, säger Per-Åke.

Är det vanligt förekommande?

– Jag kan stöta på elever på gatan som jag knappt känner igen men som känner igen mig. För eleverna förändras från att de är 18-19 och tills de är 30 och 40, medan jag förändras mindre.

Inspirerades av brevet till pappa

Däremot gav brevet till Per-Åke oväntade ringar på vattnet.

Per-Åkes dotter Clara fick höra om brevet och fick i sin tur en tankeställare:

Vilka lärare vill hon tacka, och vilka lärare har betytt mest för henne?

– Jag har tänkt att man borde höra av sig till lärare som har betytt mycket för en. Jag märkte hur glad pappa blev och då kände jag att jag slår slag i saken och skickar det där mejlet som jag har tänkta att göra länge, berättar Clara Lindblom.

Clara satte sig ned och skickade ett mejl till Rudolf, en av de lärare som har haft störst betydelse för henne.

Clara Lindblom inspirerades av brevet som pappa fått.Foto: Lieselotte Van Der Meijs

Borde vi bli bättre på att höra av oss till våra gamla lärare?

– Man tänker att lärare inte kommer ihåg en men de riktigt bra lärarna har en förmåga att se varje elev. Och jag tror att man överlag borde bli bättre på att ge andra beröm.

"Man ska passa på"

Per-Åke minns eleven som skrev mejlet till honom väl.

Han tycker att fler borde höra av sig till gamla lärare.

– Speciellt när de börjar bli gamla, säger han, och fortsätter:

– Elever gillar vissa lärare och andra mindre, så att säga, och så var det för mig också. Jag minns en lärare i svenska som hette "Gurkan". När jag skrev en novell i skoltidningen berömde han mig inför hela klassen. Och sådant glömmer man ju aldrig.

Clara håller med.

– Har någon betytt mycket i ens liv ska man passa på att säga det medan man kan, säger hon, och ger pappa Per-Åke som ett exempel.

– Jag märkte att han blev väldigt glad. Det var speciellt för honom.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag