Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Per Ahlmark är död – blev 79 år

Per Ahlmark talar på Folkpartiets konferens 2012. Foto: NILS PETTER NILSSON
Olof Palme, Per Ahlmark, Thorbjörn Fälldin och programledaren Lars Orup efter den avslutande debatten i SVT inför riksdagsvalet 1976. Foto: PER KAGRELL
Per Ahlmark och Jan Björklund under Folkpartiets konferens i Västerås 2012. Foto: NILS PETTER NILSSON
Per Ahlmark. Foto: LEIF BLOM / BLOM LEIF PRESSENS BILD
Moderatledaren Gösta Bohman, folkpartiledaren Per Ahlmark och statsministern Thorbjörn Fälldin (C) dagen efter riksdagsvalet 1976. Foto: STAFFAN ALMQUIST
Per Ahlmark har varit partiledare för Folkpartiet, i dag Liberalerna. Foto: JAN E CARLSSON / DAGENS NYHETER
Per Ahlmark avled efter en tids sjukdom. Foto: JAN E CARLSSON
Per Ahlmark. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Karl-Erik Eriksson, Jan Björklund, Bengt Westerberg och Per Ahlmark på Folkpartiets landsmöte 1999. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Expressens löpsedel efter den borgerliga valsegern 1976. Foto: SUVAD MRKONJIC
Gösta Bohman (M), Per Ahlmark (FP), Thorbjörn Fälldin (C), Lars Tobisson (M) och Carl Tham (FP) tittar på Olof Palmes (S) avgångstal i TV efter valet 1976. Foto: OLLE SEIJBOLD / DN
Per Ahlmark på Folkpartiets konferens i Västerås 2012. Foto: NILS PETTER NILSSON
Per Ahlmark. Foto: ANETTE NANTELL / DN / PRESSENS BILD
Det första borgliga regeringssammanträdet 1976. Från vänster utbildningsminsister Jan-Erik Wikström, biståndminister Ola Ullsten, budgetminister Ingemar Mundebo, utrikesminsiter Karins Söders tomma stol, jordbruksminister Anders Dahlgren, biträdande utbildningsminister Britt Mogård, socialminister Rune Gustavsson, justitieminister Sven Romanus, ekonomiminister Gösta Bohman, statsminister Thorbjörn Fälldin (C), arbetsminister och vice statsminister Per Ahlmark, kommunikationsminister Bo Turesson, kommunminister Johannes Antonsson, bostadsminister Elvy Olsson, industriminister Nils G Åsling, biträdande socialminister Ingegerd Troedsson, försvarsminister Erik Krönmark, handelsminister Staffan Burenstam Linder, energi Olof Johansson och biträdande bostadsminister Birgit Friggebo. Foto: JAN DELDEN
Per Ahlmark, Thorbjörn Fälldin och Gösta Bohman i statsministerns rum i Riksdagshuset i september 1976. Foto: SVEN ERIK SJÖBERG / DN
Per Ahlmark. Foto: PAUL HANSEN / DN
Per Ahlmark. Foto: PAUL HANSEN / DN
Lasse Åberg (t.h.) gratuleras av filminstitutets ordförande Per Ahlmark för filmen "Repmånad" som fick 198 550 kronor i prispengar. Foto: TORBJÖRN ZADIG / TT NYHETSBYRÅN
Per Ahlmark höll tal på folkpartiets riksmöte i Västerås 2012. Här samtalar han med Jan Björklund innan talet. Foto: PER GROTH / TT NYHETSBYRÅN
Per Ahlmark var tidigare partiledare för Folkpartiet och arbetsmarknadsminister. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Ola Ullsten och Per Ahlmark, Folkpariets ledarduo på partiets landsmöte 1975. Foto: PER KAGRELL
Ola Ullsten och Per Ahlmark, Folkpariets ledarduo på partiets landsmöte 1975. Foto: PER KAGRELL
Ola Ullsten och Per Ahlmark, Folkpariets ledarduo. Foto: PER KAGRELL
Jan-Erik Wikström, Ingemar Mundebo, Ingemar Eliasson, partiledaren Per Ahlmark, Carl Tham och Lars Leijonborg under Liberalernas valvaka i Stockholm 19:e september 1976. Foto: LARS NYBERG
Folkpartiet håller valmöte 1966. Bertil Ohlin och Per Ahlmark. Foto: ROLAND JANSSON / DN
Arbetsmarknadsminister Per Ahlmark besöker Olofström när fabriken läggs ner 1977. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON
Per Ahlmark i en intervju för Expressen 1975. Foto: PER KAGRELL
Per Ahlmark. Foto: Eva Nordenstam
Per Ahlmark. Foto: Jan E Carlsson
Per Ahlmark läser Expressen 1982. Foto: Jan Wirén
Per Ahlmark 1976. Foto: JAN E CARLSSON / DN
Per Ahlmark 1978. Foto: Bertil Stilling
Per Ahlmark 1976. Foto: Jan Delden
Per Ahlmark 1982. Foto: ANDERS HOLMSTRÖM
Jan Björklund. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
1 / 36

Författaren och Folkpartiets före detta partiledare Per Ahlmark är död, uppger hans familj för DN.

Han avled efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

– Det är en stor sorg för liberaler. Per Ahlmark var en principfast ideolog och en mycket skarp debattör. Han tog kampen mot ofrihet och förtryck var det än förekom, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Expressen.

Per Ahlmark utsågs som 36-åring, 1975, till partiledare för Folkpartiet, i dag Liberalerna. Året därpå bröts ett flera decennier långt socialdemokratiskt styre.

I den nya regeringen Fälldin, med Moderaterna och Centerpartiet, var Per Ahlmark arbetsmarknadsminister samt Sveriges vice statsminister mellan 1976 och 1978. 

Men som 39-åring, årsskiftet 1977-78, lämnade han partipolitiken. Efter det var Per Ahlmark verksam som författare, poet och ordförande för Svenska Filminstitutet. 

Per Ahlmark och Olof Palme fortsätter diskussionen efter ett debattprogram i tv 1976. Foto: PER KAGRELL

 

Var kolumnist i Expressen

Ahlmark medverkade i drygt 30 år som kolumnist i Expressen, mellan 1961 och 1995. Senare var han kolumnist i Dagens Nyheter mellan 1997 och 2007.

2011 släpptes han sina memoarer, med titeln ”Gör inga dumheter medan jag är död!”. Uppmaningen riktades till svenska socialliberaler.

Redan då var Ahlmark drabbad av svåra sjukdomsperioder, och berättade att han arbetat hårt för att färdigställa självbiografin ”innan det är för sent”.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger till Expressen att han har tagit emot beskedet om Per Ahlmarks död med "stor sorg".

– I vår tid när extremismen växer så hade hans röst behövs. Hans ledarskap ledde till att jag själv gick med i FPU, Folkpartiets ungdomsförbund, 1976. Det var hans engagemang och hetta för frihet och demokrati som inspirerade mig, säger Björklund.

Han fortsätter:

– Sedan jag själv kom in i partiledningen på 90-talet har vi haft många samtal och kontakter genom åren. Han var alltid inspirerande, men också alltid kritisk när det var motiverat, säger Björklund.

https://twitter.com/ghokmark/status/1005197390712852480

Träffades redan 1957

Gabriel Romanus, tidigare folkpartistisk riksdagsledamot och socialminister 1978–1979, träffade Per Ahlmark första gången i januari 1957.

– Då hade han skrivit till kungs för att slippa gå på morgonbön. Han var inbjuden till ett möte med Sveriges elevers centralorganisation för att berätta om sin aktion, säger Gabriel Romanus till Expressen.

När träffade du Per Ahlmark sista gången?

– Det var för fyra dagar sedan på sjukhuset, och jag tog farväl av honom. När jag lämnade sjuhuset var det med känslan att det här var ett farväl. Han var döende; mer detaljer vill jag inte ge. Det är för privat.

Hur skulle du vilja sammanfatta Per Ahlmarks gärning?

– Han var en viktig person för många i min generation (Romanus och Ahlmark är jämngamla). Och detta i drygt 60 år. Han var en väldigt intensiv person, och också en ideologiskt medveten person. Under många år var han en väldigt stark ledare. 

Han var med om att fälla den socialdemokratiska regeringen 1976 – var det hans största stund som politiker?

– Vi var det parti som gick fram mest det året. Det var säkert mycket beroende på hans ledarskap. Per hade väldigt många stora stunder som politiker, men det är klart att detta var en viktig händelse – att man bröt det som nästan kan kallas för ett socialdemokratiskt maktmonopol.

– Samtidigt var han också en skör och känslig person.

Hur visade det sig?

– Det visade sig i att han avgick bara två år senare. Han fann väl att livet som politiker i första ledet helt enkelt inte passade ihop med hans karaktär.

Per Ahlmark har valts till ny ledare för Folkpartiet vid landsmötet 1975. Foto: PER KAGRELL

Leijonborg: ”En inspirerande förebild”

Lars Leijonborg var pressekreterare åt Per Ahlmark under valet 1976. Ahlmark var en stor förebild, berättar han för Aftonbladet.

– Under det historiska valet när vi äntligen fick ett regimskifte, säger Leijonborg till tidningen och fortsätter:

– Han var en inspirerande förebild för flera generationer liberaler.

Birgit Friggebo, som också arbetade med Per Ahlmark under flera år, beskriver honom för DN som en sammansatt person:

– Han hade stort behov av kontroll, men det var lätt att samarbeta med Per. Han var mycket omtänksam och det fanns en värme hos honom.

– Och kontrollbehovet gjorde att han levde sitt liv flera gånger, säger hon till tidningen.

https://twitter.com/liberalerna/status/1005203508579139585

 

”Vantrivdes nog i regeringen”

Maria Leissner, FP-ledare mellan 1995 och 1997, berättar för TT att hon träffade Ahlmark som ung liberal i Göteborg. 

– Han imponerade på mig, jag blev tagen av hans ideologiska glöd, hans talekonst, hans förmåga att entusiasmera, säger hon till TT och fortsätter:

– Vi vann ju då 1976, men det märktes så tydligt att han trivdes bättre i agitatorsrollen. Det var där han hade sin stora styrka, han vantrivdes nog i regeringen. Sedan när han slutade i regeringen använde han sin förmåga och sitt geni till att skriva de mest underbara dikter där han betraktade det politiska livet lite utifrån.

Per Ahlmark 1976. Foto: Staffan Almquist

”Hade synpunkter på mitt installationstal”

Den tidigare Folkpartiledaren (1983-1995) Bengt Westerberg träffade Per Ahlmark för första gången just 1976 när de borgerliga partierna vunnit valet.

– Jag blev då anställd av Per i regeringskansliet som politiskt sakkunnig; det var alltså så jag kom in i politiken. När jag så småningom valdes till partiledare fanns han med i bakgrunden, och gav inspiration. När jag skrev på mitt installationstal var han med och hade synpunkter, säger Bengt Westerberg till Expressen.

Hur skulle du vilja sammanfatta politikern Per Ahlmark?

– Han var en stor liberal ideolog, han var en av de ledande i sin generation. Det var alltid väldigt inspirerande att lyssna på honom.

Bengt Westerberg berättar vidare att Per Ahlmark ”inte trivdes så väl i själva regeringsarbetet”.

– Han var väldigt duktig på att hålla ideologiska tal, men han var ingen administratör när det gällde det praktiska arbetet i regeringen.

Per Ahlmark och Jan Björklund inför Ahlmarks tal på Folkpartiets konferens 2012. Foto: NILS PETTER NILSSON

”Jag känner en stor saknad”

Birgitta Ohlsson har varit riksdagsledamot för Liberalerna sedan 2002. Mellan 2 februari 2010 och 3 oktober 2014 var hon både Sveriges EU-minister och demokratiminister.

– Jag känner den djupaste sorg och en stor saknad. Jag tog farväl av honom på sjukhuset för några dagar sedan, förklarar Birgitta Ohlsson för Expressen.

Vad kännetecknade honom som politiker?

– Det görs inte politiker av hans kaliber i våra dagar. Han inspirerade generationer av liberaler; allt från 15-åringar till 60-åringar. Per fanns så länge för så många personer. Jag hade inte varit där jag är i dag som politiker om jag inte hade haft Pers stöd.

– Han hade en brinnande glöd för frihet. Han var en enormt stark antinazist, antikommunist och antiislamist. Han var väldigt tydlig mot politisk och religiös fundamentalism.

Skulle en Per Ahlmark behövts i den svenska valrörelsen 2018?

– I den tid som vi lever i nu, när nationalistiska, populistiska och högerextrema partier växer sig starka i Europa, hade en principfast försvarare för demokratin – som Per var – verkligen haft en plats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!