Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Per, 38, ska bestiga Kebnekaise i rullstol

KLÄTTRARE. Per får hjälp med packningen av arbetskamraten Ove Reinchayer.
Per Sköldbäck, 38, ska bestiga Kebnekaise i rullstol. Ungefär halva vägen kommer han tvingas hasa sig fram och dra rullstolen efter sig.
- Man måste vara riktigt knäpp för att komma på idén, säger han.

FAKTA

Mejla din hälsning till Per:
kebne@expressen.
se


Kebnekaise
Fjället ligger i norra Lappland cirka 70 kilometer väster om Kiruna.

Området kännetecknas av alpina landskapsformer med branta och söndertrasade toppar och djupa dalgångar.

Sydtoppen som är Sveriges högsta punkt ligger 2 111 meter över havet.
Toppen är en glaciär så höjden varierar.
Den förste som besteg sydtoppen var fransmannen Charles Rabot 1883.


Kommer hasa mot toppen
När det inte går att rulla ska Per hasa sig fram i sidled med rullstolen på släp i selar.

För sex år sen drabbades Per Sköldbäck från Ängelholm av en neurologisk sjukdom som gjorde honom rullstolsburen. Trots att hans ena ben är amputerat och det andra inte riktigt fungerar som det ska har han sedan dess deltagit i bland annat Vansbrosimningen, Vasaloppet och Stockholm Marathon. Tar en vecka - Jag vill visa andra att bara för att man hamnar i rullstol behöver man inte lägga sig ner och dö, säger Per till Expressen. Nu ska han alltså bestiga Kebnekaises sydtopp - den högsta toppen som ligger 2 111 meter över havet. Äventyret startar i morgon och beräknas ta en vecka. Med sig på fjällturen har Per arbetskamraten Ove Reinchayer, som får agera packåsna. Även han kommer att få en tuff uppgift eftersom han ska bära packning för två - en ryggsäck på ryggen och en på magen. "Otrolig trygghet" - Jag känner en otrolig trygghet i att han är med. Jag hade nog inte gjort det här utan honom, säger Per Sköldbäck. Under färden kommer han att skriva dagbok. Texterna ska publiceras dag för dag i Expressen. Vissa partier är svårare och på toppen är det snö. Det innebär att Per bitvis får hasa sig fram och släpa rullstolen efter sig. - Man måste vara knäpp för att komma på en sån här idé, säger Per Sköldbäck. - Jag ska ha en bild på mitt nattduksbord där jag sitter på toppen av Kebnekaise - det har jag bestämt mig för. Det här tar han med sig till toppen: 2 vattenflaskor 1 tält 2 sovsäckar 2 liggunderlag mat för en vecka 1 gasolkök 6 st 200 grams chokladkakor 2 tandborstar 4 flaskor myggmedel Karta och kompass 1 mobiltelefon och ett extra batteri 1 förbandslåda 2 kåsor Penna och papper 1 videokamera 1 digitalkamera 2 par tights 2 regnställ 3 par strumpor (Per behöver bara hälften så många strumpor eftersom han bara har en fot) Pers väg mot toppen Delar av den första kilometern går att rulla - sen börjar problemen. Per bedömer att han kommer att tvingas hasa sig fram ungefär halva vägen mot målet. Det innebär att han måste hasa sig fram ungefär fyra kilometer i uppförsbacke. De sista 400 metrerna blir jobbigast. Där är det snö och ganska brant. Ove kommer att trampa upp ett spår där Per sedan ska hasa sig fram.

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Benjamin, 22: Mamma och syster anslöt till IS

Berättar om uppväxten – och svågern Michael Skråmo

Här är unga rånarna som förnedrar barn

Urinerar på offer, tvingar barn att kyssa fötter och filmar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.