Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pentagon pressar Putin: ”Han kan välja dialog”

Statsministern kommenterar krisen i Ukraina.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron.
Foto: LUDOVIC MARIN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin.
Foto: SPUTNIK / VIA REUTERS BILDBYRÅN

USA:s försvarsdepartement uppmanar Ryssland att backa undan från gränsen till Ukraina.

Enligt USA:s general Mark Milley skulle en invasion av Ukraina ”resultera i en betydande mängd dödsoffer”, rapporterade AFP.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin uppgav på fredagen att USA ”erbjudit Ryssland en väg från krisen och mot ett bättre säkerhetsläge”.

Enligt Austin har Ryssland ännu inte bestämt sig för om de ska använda sin militär mot Ukraina, men konstaterade att Ryssland har förmåga att göra så – sett till att de i flera månader rustat vid gränsen, rapporterade The Hill.

– Det finns ingen anledning till att låta den här situationen mynna ut i en konflikt.

– Putin kan välja att deeskalera, han kan beordra sina trupper att lämna området, han kan välja dialog och diplomati.

Oavsett vilket underströk Lloyd att USA står sida vid sida med sina allierade. Den amerikanske generalen Mark Milley sade sedan till AFP att en rysk invasion av Ukraina vore ”fruktansvärd”.

– Det skulle resultera i en betydande mängd dödsoffer, sa Milley.

Putin och Macron i samtal

Tidigare under fredagen samtalade Rysslands president Vladimir Putin med sin franske dito Emmanuel Macron. I samtalet återupprepade Putin löften om att Ryssland inte har någon plan på att invadera Ukraina, och menade vidare att Nato och väst inte tar hans farhågor om säkerheten på allvar, rapporterar AFP.

Macron-administrationen har tidigare i veckan uttalat att samtalet skulle inrymma kravställningen: ”konfrontation eller konversation” – och de menade efter fredagens samtal att bollen nu ligger på Putins planhalva.

En person ur Macron-administrationen uppgav för AFP att presidenterna kommit överens om att situationen i och kring den ukrainska gränsen måste ”deeskaleras”.

Skickar blod till gränsen

Samtidigt som kraven om deeskalering framförs kommer uppgifter om att Ryssland har skickat blodförråd och annan sjukvårdsmateriel till gränsområdet mot Ukraina, det rapporterar Reuters med hänvisning till tre amerikanska militära källor.

Uppgifterna tyds av experter som ett tecken på att Ryssland förbereder för våldsamma sammandrabbningar.

– Det är ingen garanti för ett anfall, men man anfaller inte utan att ha det till hands, säger den pensionerade amerikanske generallöjtnanten Ben Hodges till Reuters.

Uppgifterna har inte kommenterats officiellt från vare sig amerikanskt eller ryskt håll.


Se också: 

Familjen bor någon kilometer från frontlinjen i Ukraina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.