Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pentagon har plan för ett ingripande i Syrien

Foto: AP

Ryssland skickar robotförsvarssystem till Syrien som kan användas för att skjuta ner flygplan och sänka fartyg om USA eller andra västländer intervenerar för att stoppa våldet i Syrien. Samtidigt kommer uppgifter om att Pentagon har en plan för hur amerikanska trupper ska kunna genomföra operationer i Syrien.

– Jag skulle säga att dessa mekanismer är mycket goda medel för försvar mot angrepp från luften eller från havet, säger Antolij P Isaykin, chef för den statliga ryska vapenexportören Rosoboron, till New York Times.

– Detta är inte ett hot, men de som planerar angrepp mot Syrien bör betänka detta.

Pentagon har inledande planering klar

Uppgifterna kommer ett par dagar efter att USA:s utrikesminister Hillary Clinton pressade Ryssland, en av den syriska regimens få allierade, och kritiserade Moskva för att skicka attackhelikoptrar till Damaskus.

Enligt CNN har Pentagon slutfört den inledande planeringen för hur amerikanska trupper ska kunna genomföra operationer i Syrien eller hjälpa grannländer att ingripa.

Under de senaste veckorna har Pentagon slutfört bedömningen av vilka enheter som krävs, hur många soldater och även kostnaderna för eventuella operationer, säger en anonym tjänsteman till CNN.

– Det finns en känsla för att om det sekteristiska våldet i Syrien ökar kan det bli värre än vad vi såg i Irak, säger tjänstemannen.

Enligt flera tjänstemän är den inledande planeringen komplett. Det innebär att om president Barack Obama frågar efter alternativ är militären redo att presentera dem.

Den militära planeringen inkluderar flygförbudszoner liksom skydd av kemiska och biologiska anläggningar. Den amerikanska marinen finns redan på plats i östra Medelhavet.

Putin och Obama ska diskutera Syrien

President Barack Obama och president Vladimir Putin kommer att diskutera konflikten i Syrien vid G 20-mötet i nästa vecka.

– Självklart, meningsskiljaktigheterna kvarstår när det gäller Syrien, men det blir ett bra tillfälle för presidenterna att träffas och diskutera frågan, sade utrikesdepartementets taleskvinna Victoria Nuland.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har förnekat att Moskva diskuterat president Bashar al-Assad avgång med västländer till synes i hopp om att få slut på rykten om att Ryssland ändrat inställning till Syrien.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!