Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pentagon följer kinesisk spionballong över USA

Pentagon spårar en misstänkt kinesisk övervakningsballong på hög höjd över USA, uppger den amerikanska försvarsmakten.

Senare ber Kina om ursäkt för ballongen, enligt Reuters.

Enligt högt uppsatta försvarskällor är man relativt säker på att det rör sig om en kinesisk höghöjdsballong, som flugit över känsliga platser för att samla in information.

En av platserna som ballongen observerats över är Montana, bland annat hem för en militärbas med kärnvapen.

Pentagon har följt ballongen i flera dagar sedan den tog sig över norra USA, enligt försvarsmaktens presstalesperson Patrick Ryder.

USA vidtar åtgärder för att säkerställa att den inte samlar in känslig information, säger Ryder, och tillägger att den amerikanska militären beslutat sig för att inte skjuta ned ballongen.

– För närvarande färdas den på en höjd långt över kommersiell flygtrafik och utgör inte ett militärt eller fysiskt hot mot människor på marken, säger Ryder.

USA har uppmärksammat Kina genom flera kanaler och kommunicerat allvaret i händelsen, tillägger han.

Kina ber om ursäkt

Under fredagseftermiddagen ber Kina om ursäkt för ballongen. Enligt Reuters nekar utrikesdepartementet till att det skulle handla om en spionballong. I stället menar man att ballongen är där för meteorologiska skäl och för annan forskning.

USA:s utrikesminister Antony Blinken skulle resa till Kina nästa vecka, men har nu beslutat att skjuta upp besöket.

– Vi har noterat Kinas ursäkt, men att en ballong är i vårt luftrum kränker vår suveränitet och är ett brott mot internationella lagar, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.