Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionsjätten SPP gav cheferna lyxiga bostäder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Expressen kan i dag avslöja att flera toppchefer och anställda inom försäkringsbolaget SPP

- numera Alecta - har fått attraktiva lägenheter mitt inne i centrala Stockholm.

Hyresrätter som sedan i de flesta fall ombildats till bostadsrätter.

Pensionsjätten SPP, som numera heter Alecta och inte ska förväxlas med Handelsbanken-ägda SPP, granskas i dag av Expressen. SPP har de senaste åren sålt av stora delar av sitt fastighetsbestånd till bostadsrättsföreningar. Vinnarna är de före detta hyresgästerna - i flera fall personer i ledande ställning på SPP. Bolaget gav en del av lägenheterna till anställda eller styrelseledamöter som de ville premiera eller till personer med stort behov av lägenhet. - Det finns ingen rak turordning, säger Johan Anderson, Alectas pressekreterare.

155 kvadratmeter Anders Ek, 55, var ställföreträdande vd på SPP och chef för SPP Finans när han fick en våning på 155 kvadratmeter. - Jag hade uttryckt önskemål om en bostad redan när jag började på SPP-portföljer 1991. 1994 fick vi möjlighet att flytta, säger Anders Ek. Han slutade på SPP 2000. I dag är han vd på fondbolaget Robur. Familjen sålde villan i Spånga och flyttade till våningen på Styrmansgatan 57 på Östermalm. I april 2001 blev fastigheten bostadsrättsförening. Fastigheten såldes för 64 miljoner kronor och Anders Ek fick betala drygt 3 miljoner för lägenheten, som i dag värderas till uppemot 5 miljoner. Ek bor fortfarande kvar i sin bostadsrätt. Det gör inte Margareta Weslien, 56, som hösten 2000 flyttade från sin lägenhet i Solna till en SPPfastighet på norra Djurgården. När hon fick lägenheten satt hon i SPP:s ledningsgrupp. 

SPP renoverade huset Ett år senare ombildades fastigheten till bostadsrättsförening. Före försäljningen hade SPP renoverat hela fastigheten. Margareta Weslien har nu flyttat till Tierp i Uppsala län, men har fortfarande kvar bostadsrätten. I samma fastighet på norra Djurgården bor flera SPP-anställda. Andra har utnyttjat sin ställning i bolaget för att smidigt lösa bostadsproblem för sina barn. Eva Neumann, 52, tidigare controller på SPP, har fått två lägenheter genom SPP. Men hon flyttade aldrig själv in - utan stod bara på kontrakten. Den första lägenheten på Hedinsgatan 5 på nedre Gärdet fick den i dag 26-åriga dottern år 1997. Två år senare ombildades den till bostadsrätt. Eva Neumann nekades medlemskap i föreningen eftersom hon bodde i en villa i Vaxholm sedan 1996. Dottern beviljades i stället medlemskap och bor kvar i lägenheten.

Protester från grannar Den andra lägenheten på Erik Dahlbergsgatan 52 på nedre Gärdet gick till den andra dottern som i dag är 29 år. Även för denna lägenhet stod mamma Eva Neumann med på kontraktet. Kort efter att fastigheten ombildats till bostadsrättsförening hyrde dottern ut lägenheten i andra hand. Det var inte de andra hyresgästerna förtjusta i, eftersom de inte trodde att vare sig dottern eller mamman skulle bo i lägenheten. - Till slut gav familjen med sig och lägenheten såldes, säger en granne. Eva Neumann arbetade på Trygg-Hansa, innan fusionen med SPP, bodde i en Trygg-Hansa-ägd fastighet på Erik Dahlbergs-allén 7 på Östermalm i flera år. Den blev bostadsrätt 1994. Neumann förnekar att hon fick lägenheten genom sitt arbete.

FOLKSAM

 Folksam äger runt 200 lägenheter som fördelas till anställda. Inga bostäder får gå till ledningen eller styrelsen, enligt företagets bestämmelser för bostadsköerna. Trots det har flera toppchefer fått lägenheter: Kjell Wirén, marknadschef för motorfordon inom Folksam och firmatecknare för Folksam Sak, flyttade 2001 in på Dannemoragatan i Stockholm. Karl Wincent, ansvarig för alternativa kapitalplaceringar, fick en ny bostad på Karlbergs-vägen.

SKANDIA

 En rad lyxrenoveringar och lägenhetsskandaler har skakat Skandia. Lars-Eric Petersson, före detta vd, fick en våning på Strandvägen, som renoverades för 4 miljoner kronor. Ola Ramstedt, tidigare vd för Skandia Liv, fick en våning på Strandvägen. Den renoverades för närmare 5 miljoner kronor. Ulf Spång, tidigare vice vd, skulle flytta in i en lyxvåning på Strandvägen. När planerna uppdagades stoppades flytten. Jan Carendi flyttade in i en åttrummare på Sibyllegatan. Katja Elväng, spararnas representant i styrelsen, fick en våning på Strandvägen. Björn Hall, tidigare finanschef på Skandia, fick flytta till Engelbrektsgatan vid Humlegården. Magnus Ohlsson, tidigare vd för Skandia Liv, flyttade till Eriksbergsgatan. Utöver dessa har en lång rad toppchefer inom Skandia ordnat bostäder åt sina barn. 

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

 Länsförsäkringars vd Tommy Persson flyttade in i en SPP-ägd, 260 kvadrameter stor, våning på exklusiva Villagatan på Östermalm. Lägenheten har omvandlats till bostadsrätt. På attraktiva adresser på Östermalm har Jack Junel, tidigare vd för Länsförsäkringars kapitalförvaltningsbolag, Olle Esseen, tidigare fastighetschef, Lars Brolin, chefsjurist, ordnat lägenheter i företagets fastigheter. Även Olle Esseens dotter, och kollegan Ulla Mårtensson, har fått lägenheter på Östermalm. På Birger Jarlsgatan på Östermalm har Länsförsäkringar reserverat en av Stockholms mest exklusiva fastigheter åt sina chefer. Hittills har Per-Arne Rudbert, vd för Humlegården, och Johan Zachrisson, Humlegården, flyttat in.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.