Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärsilskan: ”Som en dubbelsmäll i coronatider”

Isabella Lövin (MP) om stödet till hemlösa och papperslösa under coronapandemin.
Göran Tinglöv, 65, från Eskilstuna är en av alla pensionärer som kommer få lägre pension som en konsekvens av coronapandemin.Foto: Privat

Många pensionärer upplever flera problem samtidigt just nu.

Det är coronatider, då alla över 70 år uppmanas att hålla sig hemma, och pandemin innebär ytterligare konsekvenser.  

Som lägre pension, dyrare tandvård och uppskjutna operationer.  

– Det blir som en dubbelsmäll i coronatider för många pensionärer, säger Göran Tinglöv i Eskilstuna.

Som om det inte vore nog med en pandemi som på många sätt stängt ner samhället.

Många pensionärer har det redan tufft.

Coronakrisen skapar dessutom fler problem. Alla över 70 år uppmanas att mestadels hålla sig hemma och ska varken åka på semester eller krama barnbarnen.

Men dessa tider innebär också fler konsekvenser.

Som det är nu kommer inte tiden för tandvårdens högkostnadsskydd att förlängas.  Uppskjutna behandlingar kan därför innebära dyrare tandvård när tolv månader har passerats.

Detta har blivit en het fråga för socialdepartemenetet, som inte utesluter någon form av dispens för enskilda, men inget beslut är fattat.  

Ännu besvärligare är det för dem som haft inbokade operationer. Eftersom vården av coronapatienter tagit så stora resurser har flera regioner i landet ställt in alla operationer som inte varit direkt livsavgörande.

Även cancerscreening har ställts in tills vidare på flera platser i landet och bland annat ersttas med extrainsatt telefonrådgivning. 

Sedan drabbas alla pensionärer av mindre pengar i plånboken framöver.

Nästa år kommer inkomstpensionen räknas ner med 1,5 procent, enligt de senaste prognoserna. För de med lägst pension innebär det viktiga hundralappar mindre per månad. Orsaken är coronapandemins effekter på samhällsekonomin. Innan världen lamslogs av corona var prognosen en knapp höjning av pensionen nästa år. 

Annelie Wallman, 69 år, från Göteborg tvingas vänta på sin tandoperation i coronatider.Foto: Privat

Annelie, 69, om dyrare tandvård: ”Det är klart att jag är orolig”

Annelie Wallman, 69, från Göteborg skulle ha gjort ett ingrepp hos tandläkaren redan i höstas, men det blev uppskjutet redan då och nu sätter corona stopp för tandläkarebesök på obestämd tid och risken är att hon passerar högkostnadsskyddet och allt blir dyrare.

– Jag har haft en förmån hela livet som haft så bra tänder. Men nu har det hänt en liten olycka så jag behöver en ny krona i munnen. Nu är det uppskjutet till hösten. Jag fick en tillfällig lagning, men det är inte spå stabilt som det borde vara, berättar hon.

Hon medger att hon känner sig lite orolig, ”jag har alltid varit mån om min tandhälsa”. Men sedan är det absolut ingen skugga på tandvården, de är fantastiska och de gör allt de kan, men de måste förstås följa direktiven som de får, fortsätter Annelie.

Hon tycker att högkostnadsskyddet borde förlängas i det här läget. 

– Det är det många som tycker just nu, så det är kanonbra att ni skriver om det här, säger hon.

Innan hon gick i pension jobbade hon inom marknad och sälj i 45 år. Hon säger att hon tycker ”det är skamligt” hur pensionärer blir behandlad i flera sammanhang 

– Jag tycker vi haft en åldersdiskriminering i Sverige länge och jag hoppas politikern lär sig något under den här tiden vi har nu. Rätt förändringar nu är också bra förkommande generationer, säger hon.

Ewa Susi, 66 år, från Västerås, tvingas vänta på sin höftoperation i coronatider.Foto: Privat

Ewa, 66, om uppskjutna operationer: ”Ibland bryter jag bara ihop” 

Ewa Susi, 66 år, från Västerås skulle ha gjort en höftoperation - men det satte corona stopp för.

– Jag har gått gått sjukskriven sen oktober. Jag går på kryckor och lider, berättar Ewa. 

Hon har nått pensionsålder, men hade tänkt fortsätta jobba i ytterligare något år. 

Nu vet hon inte alls hur det blir framöver.

– Jag råkade ut för en olycka när jag råkade ramla i en trappa. jag hamnade på höften, som gick sönder totalt, säger Ewa, men försöker skratta glatt och hålla humöret uppe.  

– Jag är bara 66 år. Det är ingen ålder. Jag är jättepigg och fräsch annars och jobbar inom vården själv, berättar hon.

Kollegorna på sjukhuset i Västerås sliter hårt med coronapatienter, samtidigt som Ewa sitter hemma. Hade olyckan inte hänt hade hon sannolikt varit i frontlinjen hon också. 

– När jag insåg att operationen i mars blev inställd så bröt jag ihop totalt. Jag går med ständig värk. Det är fruktansvärt. Jag har inget liv längre. Ibland bryter jag bara ihop och gråter, berättar Ewa. 

Beskedet hon fått är att det kan bli operation tidigast i augusti.

– Jag har flera månader med värk framför mig. Det är så jobbigt både fysiskt och psykiskt. Men blir nerbruten.

Hon hyllar alla som jobbar inom sjukvården i dessa tuffa tider.

– De gör ett hästjobb. Men det sliter på dem. Det är så overkligt allting, man tror att man lever i en film. 

Göran Tinglöv, 65, från Eskilstuna är en av alla pensionärer som kommer få lägre pension som en konsekvens av coronapandemin.Foto: Privat

Göran, 65, om sänkta pensioner: ”Som en dubbelsmäll i coronatider”

Göran Tinglöv, 65, från Eskilstuna är engagerad i PRO och hör från flera pensionärer som är oroliga för sin ekonomi. Han har själv ett förflutet som ombudsman i Byggnads och tycker samhället sviker de äldre på flera sätt.

– I så många avtalsrörelser genom åren har vi avstått en viss del för att det ska stoppas undan till pensioner i stället. Detta är viktigt att påpeka, säger Göran och fortsätter:

– Detta är även något som ni i media glömmer bort. Det skrivs alltid om exakt hur löneökningen blev, men inte hur mycket som avsatts för pensioner i avtalsförhandlingar.  

Alla år av arbete och den typen av uppoffringar för framtiden, borde också ge bästa möjliga utdelning på ålderns höst, menar Göran Tinglöv.

När sedan pensionerna skrivs ner på grund av läget i samhällsekonomin i samband med coronakrisen så är det många pensionärer som drabbas hårt.

 – När det gäller pensioner så är det de svagaste som drabbas mest. De som redan lever på marginalen. Det är dem som det är mest synd om, säger Göran. 

Själv har han en bra pension och han kunde dessutom sluta jobba redan som 63-åring, så han betonar att han inte beklagar sig för egen del.

Men för många pensionärer, särskilt alla över 70 år, så innebär coroankrisen tuffa tider ändå. 

– Att då dessutom få lägre pension. Det blir som en dubbelsmäll i coronatider för många pensionärer, säger Göran. 

Professor Ingmar Skoog: ”Grym sak att skära av människor från anhöriga”.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.