Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärernas fina gest – för ungdomarna i Arvidsjaur

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
”Man får god kontakt med ungdomarna. Det här är positivt och det är något jag kan rekommendera andra pensionärsgrupper också”, säger Gunnar Eriksson från PRO:s fiskegrupp.
Foto: Privat / Privat
Delar av PRO:s fiskegrupp, fr.v. Evy Öberg, Gun-Irir Holmgren, Ivan Stenlund, Åke Danielsson och Sonja Lindmark.
Foto: Privat / Privat
Fr.v. Evy Öberg, Gunnar Eriksson, Ivan Stenlund, Sonja Lindmark, Åke Danielsson och Berndt Karlsson vid Nyborgstjärn i Arvidsjaur.
Foto: Privat / Privat
PRO har planterat ut 1,5 ton fisk i Arvidsjaur. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Fiskelycka råder för barn och ungdomar i Arvidsjaur.

Pensionärer från PRO har planterat ut 1,5 ton fisk – och alla under 16 år får fiska gratis.

– Responsen har varit jättestor, säger Gunnar Eriksson, 75, från PRO:s fiskegrupp. 

Brukar du fiska?

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har tillsammans med kommunen i Arvidsjaur sjösatt ett nytt projekt för att få fler barn och ungdomar intresserade för att fiska, något som SVT Nyheter Norrbotten tidigare berättat om. 

Pensionärsgruppen blev kontaktad av Arvidsjaurs kommun redan år 2019 och tog därefter över nyttjanderätten av sjön Nyborgstjärn, som är ett populärt fiskeställe.

PRO fick i ansvar att köpa in fisk till sjön för kommunen. I våras planterades 600 kilo regnbågslax ut i Nyborgstjärnen, och totalt har fisk för 1,5 ton lagts ut i sjön sedan 2020.

– Vi blev erbjudna av kommunen att göra en samhällsinsats. Vi har planterat både röding och regnbåge, säger Gunnar Eriksson.

– Rödingen har inte gått fram i den utsträckning som vi ville. Så i våras planterade vi bara regnbågslaxen, säger han.

”Kul att barnen är ute och fiskar”

Tillsammans med sponsorer och kommunen har PRO ordnat så barn och ungdomar under 16 år får fiska gratis. De får även en möjlighet att behålla max två fiskar per dag, något som fått ungdomar att rota fram både bete och spö. 

Hur har det mottagits från ungdomarna? 

– Responsen har varit jättestor, inte minst från föräldrarna som tycker det är kul att barnen är ute och fiskar. Det är jättekul, säger Gunnar Eriksson från PRO:s fiskegrupp.

– Man får god kontakt med ungdomarna. Det här är positivt och det är något jag kan rekommendera andra pensionärsgrupper också. För det är egentligen inte så mycket jobb med det. Planteringen görs ju under höst och vår.

Till hösten planerar PRO att plantera ut ytterligare 600 kilo regnbågslax i sjön.

Fiskar och växter dör när sjöslemmet tar över

Kuslig bild av hur vår framtid kan se ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.