Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pensionärer smittades på buss – muterat virus

Infektionsläkaren i Uppsala om vårdens allt mer ansträngda situation när fler smittas av covid-19 igen.
Efter att 38 pensionärer smittats med corona på en buss i Norge har man upptäckt unika mutationer av viruset.Foto: Vidar Ruud / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Nästan alla på den norska bussen med pensionärer smittades med corona.

Nu har det upptäckts unika mutationer av viruset som kopplas till bussen, enligt Dagbladet.

– En av de här mutationerna kan möjligen öka virusets förmåga till att infektera celler och därmed göra viruset något mer smittsamt, säger hälsominister Bent Høie, till tidningen.

Följ det senaste om coronaviruset

En buss med norska pensionärer blev i slutet av september centrum för en spridning av coronaviruset i södra Norge. Av de 40 personer som befann sig i bussen blev 38 smittade med viruset och bussen kopplas till totalt omkring 100 fall, enligt Dagbladet.

Nu säger Norges hälsominister Bent Høie att passagerarna blev smittade med en ny variant av coronaviruset.

– Viruset tillhör en genetisk undergrupp och har unika mutationer som inte har sett i Norge tidigare. En av de här mutationerna kan möjligen öka virusets förmåga till att infektera celler och därmed göra viruset något mer smittsamt, säger Høie.

Mutation på coronaviruset i Norge

Samma mutation av viruset har upptäckts i ett större utbrott i Australien och liknade virus har sett i Storbritannien och andra europeiska länder, enligt Dagbladet.

– Lite olika varianter sprids i olika världsdelar och länder, men än så länge har det inte upptäckts mutationer som antas påverka virusets smittsamhet eller sjukdomsframkallande egenskaper i väsentlig grad, säger vice hälsodirektör Espen Nakstad, till Dagbladet.

Passagerarna på bussen var i åldrarna 67 till 84 och fem av dem behövde läggas in på sjukhus. Men alla ska nu vara friska. 

Vägde 595 kilo – nu har han besegrat corona

Därför tror Juan Pedro att han överlevde sjukdomen.

Fick ont i magen – hade covid-19

Curtis lades in på sin födelsedag – slutade med 61 dagar på sjukhus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.