Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionärer njuter av värme – på seniorboenden i Sverige

Jan-Henrik och Lena Clevberger trivs på seniorboendet Bovieran i Borgholm.
Foto: Privat
Den inglasade innergården som alla Bovieran boenden har gemensamt håller samma klimat som den Franska rivieran.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Även de växter som är planterade i trädgården, bland annat palmer och olivträd, för tankarna till södra Frankrike.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Jan-Henrik Clevberger, 72, och hans fru Lena, 73, tycker att de lever som på Mallorca.
Varje Boviera seniorboende har flera ytor som främjar gemensamma aktiviteter, som till exempel en bouleplan.
Foto: SARA PETTERSSON
Paret Clevberger poserar på sin uteplats i Bovieran i Borgholm
Foto: Privat
Bovierans boenden har många gemensamma utrymmen.,
1 / 8

Många svenskar drömmer om ett liv vid Medelhavskusten på ålderns höst. 

För Jan-Henrik Clevberger, 72, och hans fru Lena, 73, blev det verklighet - på Öland.

– Vi bara öppnar dörren och vi är på Mallorca, berättar Jan-Henrik. 

Paret flyttade till Bovieran i Borgholm i december förra året, ett boende där den inglasade gården är mer lik en park i Cannes än en trädgård på Öland tack vare att den håller samma temperatur som i södra Frankrike året runt.

Jan-Henrik förklarar att det var delvis möjligheten att, som han säger, kunna sätta sig på sin uteplats, lukta på blommorna och läsa morgontidningen i medelhavsklimat, som gjorde att paret valde att flytta. Men han tillägger:

– Vi har bott i hus i 20 år, men nu inser vi att vid åldern tar ut sin rätt och att det är skönt att ha något annat och vara trygg.

En värme som sprider sig

Den första Bovieran byggdes i Partille utanför Göteborg, och stod klar 2009. Sedan dess har ytterligare 22 Bovieror välkomnat boende över hela landet, från Falun i norr till Landskrona i söder.

Fem nya boenden, Eskilstuna, Karlstad, Staffanstorp, Södertälje och Stockholmsförorten Salem, ska öppna under de närmaste åren, enligt företaget.

Varje Boviera har ett dussintal lägenheter med en gemensam inglasad innegård där både temperatur och luftfuktighet påminner om den Franska Rivieran, och medelhavsinspirerade palmer och olivträd kantar bouleplan och grillplats.

– Under vintern är det runt tio grader för att mot våren bli runt 20 grader och ännu varmare till sommaren, säger Bovierans vd, Sören Runsteen.

Medelhavsklimatet ska motverka ensamhet

Förutom att ge de boende en känsla av strandpromenaden i Nice mitt i den svenska vintern så säger företaget att den stora trädgården som finns i varje Boviera hjälper dem att knyta nya kontakter och skapar en gemensamhet.

Studier har visat att ensamhet, framför allt bland äldre personer, kan bidra till försämrad fysisk och psykisk hälsa. En analytisk studie gjord av forskare på Cambridge University i Storbritannien år 2015 fann att ensamhet under en längre tid hade samma negativa inverkan som att röka 15 cigaretter om dagen.

Ingmar Skoog är professor på centrum för åldrande och hälsa på Göteborgs universitet och har har bland annat studerat hur äldre människor påverkas av ensamhet.


Bovierans första boende, i Partille, öppnade 2009.
Foto: SARA PETTERSSON
Lägenheter i Bovierans boende i Vänersborg har balkonger mot gatan utanför samt tillgång till den tempererade trädgården.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

– När vi gör studier och undersökningar ser vi att en tiondel av de som är 70 år och äldre känner sig ensamma, det är inte en övervägande andel, men det är ett problem, säger Skoog.

Han menar att seniorboenden med Medelhavsklimat och bra kontaktytor kan bidra till att man känner sig mindre ensam.

– Varmare klimat och en stor trädgård med mötesplatser kan påverka om du känner dig ensam, eftersom det då blir lättare att gå ut och mötas. Vilket leder till att man känner sig mindre ensam, säger Ingmar Skoog.

För Bovieran är det därför viktigt att bryta den ensamheten som kan uppstå när man blir äldre och att man hittar nya vänner.

– Vi sammanför människor och får dem att integrera med varandra. Vi vill att de ska känna sig trygga och lära känna nya vänner, säger vd:n Sören Runsteen.

Det håller Jan-Henrik och Lena med om.

Tropiska seniorboenden över hela Sverige

Bovierans boenden i Sverige:

Falun

Sala

Norrtälje

Järfälla

Haninge

Enköping

Strängnäs

Västerås

Nyköping

Norrköping

Linköping

Skövde

Örebro

Vänersborg

Partille

Hönö

Varberg

Falkenberg

Växjö

Kalmar

Borgholm

Helsingborg


Planerade boenden 2019:

Landskrona

Eskilstuna

Karlstad

Salem

Staffanstorp

Södertälje


Källa: Bovieran.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.