Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pensionärer drabbas när SL höjer priserna

Prishöjningarna ska enligt SL bland annat gå till att rusta upp Roslagsbanan och sjösätta Citybanan. SL har dock fått kritik för att inte sköta ekonomin. Foto: Lisa Mattisson
"SL använder massa svepskäl och säger att man ska förenkla zonerna i stället för att säga att man höjer priserna", säger Artur Ringart, som grundat nyhetssajten News55 som riktar sig till äldre. Foto: Foto: Anna-Lena Mattsson

SL:s månadskort blir dyrare efter årsskiftet.

Störst prishöjning får pensionärer och unga.

– Jag tycker att det är åt skogen, säger den tidigare SVT-profilen Artur Ringart, 64, numera pensionär.

Så mycket höjs SL-kortet

* Vuxna: Från 790 till 830 kronor.

* Unga och pensionärer: Från 490 till 550 kronor.

* Vuxna studenter: Från 560 till 550 kronor.

* Reskassa för vuxna: Från 25 till 30 kronor.

* Reskassa för unga och pensionärer: Från 15 till 20 kronor.

* Reskassa för vuxna studenter: Från 25 till 20 kronor.

Källa: Stockholms Lokaltrafik

För vuxna höjs SL:s månadskort med fem procent, 40 kronor, till 830 kronor. För unga och pensionärer höjs det dock med tolv procent, 60 kronor, till 550 kronor.

– Varje prishöjning drabbar pensionärer mer än andra. Det finns mycket som är orättvist och fel mot äldre. Prishöjningarna som SL har nu är bara ett exempel, säger Artur Ringart.

"Pensionärer är en extremt utsatt grupp"

Samtidigt slopas zongränserna för dig som reser med enkelbiljett och det blir samma pris oavsett hur långt du åker. Även Stockholm Direkt har uppmärksammat Artur Ringarts kritik.

– SL använder massa svepskäl om att man ska förenkla zonerna i stället för att säga att man höjer priserna. Pensionärer är en extremt utsatt grupp och särbehandlas. Vi får fler fattigpensionärer, kompenseras inte för prishöjningar och betalar mer skatt på pension är lön, säger Artur Ringart, som grundat nyhetssajten News55 för äldre.

"Bygga ut och förbättra kollektivtrafiken"

Prishöjningarna ska enligt SL bland annat gå till att bygga en tvärbana till Kista, rusta upp Roslagsbanan och sjösätta Citybanan.

Artur Ringart. Foto: Anna-Lena Mattsson

– För att kunna bygga ut och förbättra kollektivtrafiken så behöver vi kunna finansiera detta på ett ansvarsfullt sätt. En del kommer vi att kunna lösa med skatten och en del av detta kommer att bli i form av justeringen av priserna, sa trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) i maj.

För studenter blir månadskortet tio kronor billigare.