Pensionär är länken mellan svenska nazister och rysk paramilitär

Expressen avslöjade tillsammans med Expo under 2017 ryska paramilitärers möte med bombnazisterna i Sverige.
Här är Anatolij Udodov 2007 då han deltog i en marsch i Stockholm för frigivandet av förintelseförnekaren Ernst Zündel arrangerad av Nationalsocialistisk front.
Foto: EXPO

Pensionären Anatolij Udodov, 68, från Stockholm beskrivs som kontaktperson mellan de ryska paramilitärerna och svenska nazister. 

Nu har han efterlysts av svensk polis och anhållits i sin frånvaro. 

Det avslöjar Dagens Nyheter.  

Det är Säpo som leder utredningen mot Anatolij Udodov, 68, skriver DN. Han är svensk medborgare med rysk bakgrund. 

Anatolij Udodov har i många år dykt upp i vit makt-sammanhang i Sverige och representerat den Ryska Imperiska Rörelsen, en antisemitisk och högerextrem organisation. 

Av polisens underrättelsetjänst pekas han ut som länken mellan svenska nazister och Ryska Imperiska Rörelsen, kallat för Rim. 

FAKTA: ANATOLIJ UDODOV

Ryska Imperiska Rörelsens representant i Sverige. Kom till Sverige i mitten av 80-talet. Har deltagit i flera högerextrema sammanhang i Sverige med den ryska organisationens färger.

I en utredning som blivit offentlig vid förvaltningsrätten i Stockholm skriver polisen enligt Dagens Nyheter:  

”Du bedöms även fortsättningsvis vara en nyckelaktör i kontakten mellan Rim och den svenska vit makt-miljön. Rim kan påverka svenska vit makt-aktörers avsikt och förmåga att begå ideologiskt motiverade brott”. 

Misstänks för vapenbrott 

Anatolij Udodov har hållit på med sportskytte och haft licens för flera vapen. I augusti beslutade polisen att dra in licensen. 

Han lämnade då in vapnen frivilligt, men efter en tid fick polisen nya misstankar mot mannen. Enligt Dagens Nyheters källor var Säkerhetspolisen då inblandad. 

Polisen gjorde ett tillslag mot mannens lägenhet och fann ytterligare vapen, som mannen saknade licens för, skriver DN och hänvisar till uppgifter. 

Tidningen avslöjar att mannen nu är efterlyst och anhållen i sin frånvaro misstänkt för vapenbrott. 

Anatolij Udodov vill inte ge några kommentarer till DN men berättar att han befinner sig utomlands. 

Expressen/GT avslöjade 2017 att Anatolij Udodov var med på Nordiska Motståndsrörelsens årsmöte i Skara 2015. Vid mötet deltog tre nazister som sedan dömdes för sprängdåd i Göteborg. Ledaren för den ryska paramilitära stridsutbildningen Partizan, Denis Gariev, och ledaren för den Ryska imperiska rörelsen, Stanislav Vorobjev, var också på plats. 

Två av de som senare dömdes för sprängdåden i Göteborg hade enligt Säkerhetspolisen stridsutbildats i St Petersburgs förorter inom ramen för det fascistiska paramilitära utbildningscentret Partizan.Ledaren för ryska Partisan mötte svenska nazister utanför Skara

Expressens reporter Daniel Olsson om avslöjandet 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.