Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Penny, 57: Jag hittade min brors mördare efter 37 år

Journalisten Penny Farmer hittade sin brors mördare på Facebook – nästan 40 år efter mordet. Foto: PRIVAT / PENNY FARMER
Silas Boston dog vid 75 års ålder, efter att Penny Farmer identifierat honom på Facebook. Foto: PRIVAT

Över 40 år har gått efter att det unga brittiska parets döda kroppar hittades på den västindiska kustlinjen.

Det var i juli 1978 som polisen påbörjade jakten efter Chris Farmer, 25, och 24-åriga flickvännen Peta Framptons mördare.

Men spåret kallnade, och familjerna fick aldrig någon upprättelse.

Nu – decennier senare – har sanningen kommit fram, rapporterar BBC.

Chris Farmer, 25, och flickvännen Peta Frampton, 24, hade tagit en paus från vardagen som jurist och läkare i Storbritannien för att ge sig ut på sitt livs äventyr.

Tillsammans befann sig det unga paret i Guatemala sommaren 1978, för att njuta av en lång semester. På regelbunden basis skickade de båda brev hem till familjen för att rapportera om äventyret, långt innan den digitala tidsåldern.

Men en dag slutade breven att komma.

Hemma i Manchester väntade Penny Farmer, då 17, på att höra från sin bror. Dagar förvandlades till veckor, och veckor till månader – och familjen började misstänka det värsta.

Farhågorna hade besannats – och i juli 1978 fick de till sist det fruktansvärda beskedet. Chris och Petas kroppar hade påträffats ute på vattnet vid Guatemalas kustlinje. Paret hade blivit torterade och bundna, och deras kroppar hade tyngts ned i vattnet av motordelar. Läkaren som utförde obduktionen beskriver mordet som ”monstruöst”, skriver BBC.

En internationell eftersökning inleddes, med såväl brittiska som amerikanska myndigheter inkopplade.

Med hjälp av den tidigare brevkorrespondensen framgick att Chris och Peta hade träffat en amerikan och hans två unga söner i centralamerikanska Belize. Tillsammans hade de satt segel mot Honduras i en liten fiskebåt.

”Inte mycket händer på en båt”, skrev Peta Frampton till sin far i sitt sista undertecknade brev.

Läkaren Peta Framton, 24, tillsammans med sin pojkvän, juristen Chris Farmer, 25. Foto: PRIVAT / PENNY FARMER

Spåret kallnade

Pappan kontaktade då hamnägaren i Belize, som bekräftade paret ombordstigit båten med amerikanen i fråga. Men när båten kommit tillbaka till land steg endast en person av.

Efter hårt arbete kunde personen spåras till en Silas Boston, från Sacramento i amerikanska Kalifornien, och genast blev han förd till det brittiska konsulatet för ett förhör. Konsulatet, skriver BBC, var övertygade om mannens inblandning i försvinnandet, men kunde inte tillhandahålla några bevis.

Spåret kallnade.

– Jag kunde se vilken effekt det hade på mina föräldrar, men de gav inte vika. Min mamma tog en dag ledigt från jobbet, inte för att hon inte älskade Chris, men för att hon inte ville vika sig för det. Det var ingen medicin eller terapi, mamma och pappa bara visste att de behövde stå pall. Det är beundransvärt för mig, berättar systern Penny Farmer för BBC i dag, decennier efter mordet.

Tiden gick och Penny började universitetet, utbildade sig till journalist, gifte sig och skaffade tre barn. Hon fann lyckan igen, liksom hennes föräldrar. Men längst bak i huvudet naggade fortfarande frågan: vem mördade min bror?

– Många människor har känt sorg i sina liv, men Chris och Petas död var särskilt tragisk. De var så oskuldsfulla, lamm till slakten, och de skulle ha haft meningsfulla liv, säger Penny till BBC.

Silas Boston här på bild, många år efter att det unga kärleksparet mördades. Foto: PRIVAT

Boston tidigare dömd för våldtäkt 

Samtidigt som Penny gick vidare i livet gjorde så även Silas Boston – tidigare misstänkt – på andra sidan Atlanten.

Medan Penny fyllde sitt liv med lycka och kärlek, fyllde han på sitt belastningsregister, skriver BBC.

Tidigare dömd för vapenbrott, misshandel och våldtäkt, började amerikansk polis i början av 10-talet återigen rota i hans profil. Detta efter att Bostons tredje hustru rapporterats försvunnen.

När Penny fick höra detta började hon återigen att engagera sig i brottsfallet, och nu hade förutsättningarna förändrats.

På 70-talet fanns inga sociala medier, inget Facebook. Det gör det nu – och Penny Farmers fingrar började brinnande söka på sajten.

Genast kunde hon identifiera såväl Silas Boston som hans söner Vince och Russell, som befunnit sig med pappan när han försvann.

Till sönerna skickade hon ett meddelande och vädjade om hjälp.

Här syns Silas Bostons söner på bild tillsammans med mördade Chris Farmer. Russell Boston till vänster, och brodern Vince till höger. Foto: PRIVAT / PENNY FARMER

Sönerna svarade – och fallet öppnades igen

Efter en lång tid av tystnad svarade plötsligt sönerna, och i mars 2016 samlades Vince och Russel Boston, Penny Farmer och Manchesterpolisen på stationen. Sönerna hade lämnat officiella vittnesmål för polisen, och sakteligen kunde myndigheterna nu börja koppla Silas Boston till det mordet på det unga kärleksparet i 1978.

Den dagen i mars informerades Penny Farmer om mordet på sin bror och hans flickvän.

– Boston var en våldtäktsman. Min broder var på ett väldigt hemskt sätt fastbunden på båtdäcket. Peta var nere i kabinen. Jag behöver inte säga mer än så. Jag hoppas att folk kan koppla vad som hände utan att jag behöver vara för explicit.

Nu var jakten efter Silas Boston i gång igen för fullt – denna gång med starkare bevisning. Till slut kunde han identifieras på ett sjukhem i Eureka i Kalifornien, där han vårdades på ålderns höst.

Ett par år tidigare hade Boston beklagat sig för sin sjukvårdare att han haft så få vänner – varpå hon satt upp en Facebook-sida i hans namn som en fin gest, skriver BBC.

FBI var inkopplade i fallet, och hade spårat upp flera vittnen från såväl Belize som Guatemala, inklusive en ambulanspersonal som varit med och hämtat Chris och Petas ur vattnet. Dessutom fick de kontakt med hamnägaren som tidigare vittnat om sällskapets båtresa, samt obducenten som undersökt kropparna, som nu hunnit fylla 90 år.

I efterhand har Penny Farmer berättat hur normal sonen Russell Boston verkat, trots att han sett sin pappa mörda ett antal personer – och levt sitt hela liv skräckslagen inför sin psykotiska pappa, skriver BBC.

Det har framkommit att pappan berättat för sin son att han totalt mördat 33 personer, vilket – om sant – skulle göra honom till en av de mest fruktsamma mördarna i USA:s historia. Silas Boston hade till och med hotat att mörda sina barn om de skulle berättat om vad som hände Chris och Peta, för att hemlighålla vad han gjort.

Russell Boston har nu vuxit upp och Penny Farmer berättar att hon inte kan förstå hur ”normal han är”, trots att han vuxit upp med en misstänkt mördare till pappa. Foto: PRIVAT / PENNY FARMER

”Han tog den feges utväg”

December 2016, 14 månader efter att Penny Farmer hittat Silas Boston på Facebook, greps han misstänkt för mordet på Chris Farmer och Peta Framton.

Men mördaren skulle undslippa rättvisan en sista gång.

Den 24 april 2017 fick Penny höra att Silas Boston var död. Han hade åtnjutit rätten att dra tillbaka sin behandling, och gått bort efter att hans organ slutat fungera.

– Han tog den feges utväg, säger Penny till BBC och fortsätter:

– Jag känner mig lurad. Jag skulle ha njutit av att se honom i rättssalen och förklara hur han ödelagt våra familjer. Att få honom fälld skulle vara en stor passion. Men han levde på sina villkor. Så kunde han peka finger åt världen en sista gång.

Enligt Manchester-polisen avslutades aldrig fallet, men bristen på bevis lämnade sanningen osökt i fyra decennier.

”Liksom med alla fall, när ny information framkommer, tittar vi på det. Familjen Farmer var väldigt positivt inställd kring vår utredning när fler bevis fördes till ljuset”, kommenterar polisen i ett utlåtande enligt BBC.

Penny Farmer har nu skrivit en bok om sin brors död och sin jakt på sanningen. ”Dead in the Water”, död i vattnet, heter den. Hon hoppas att den kan bli ett sista minne till sin bror som hon menar hade så mycket att ge.

Silas Boston fälldes aldrig för mordet på det unga kärleksparet sommaren 1978. Men Penny Farmer menar att familjen på sätt och vis funnit ro i att sanningen framkommit.

– Att få ett avslut är en vacker sak, och jag tror att avslutet endast kommer när sanning kommer fram. Min mamma är 93 år och har nu alla svar på frågorna som härjade henne i 38 års tid. Men bara för att du funnit svaren betyder inte det att smärtan slutar. Jag är inte riktigt där än, säger hon till BBC.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!