Mötet mellan Sean Penn och Guzmán ska ha ägt rum i Tamazula, grannstat till Guzmáns hemstat Sinaloa, i slutet av 2015. Foto: Variety/Rex/ShutterstockMötet mellan Sean Penn och Guzmán ska ha ägt rum i Tamazula, grannstat till Guzmáns hemstat Sinaloa, i slutet av 2015. Foto: Variety/Rex/Shutterstock

Mötet mellan Sean Penn och Guzmán ska ha ägt rum i Tamazula, grannstat till Guzmáns hemstat Sinaloa, i slutet av 2015.

 Foto: Variety/Rex/Shutterstock
Foto: ZUMAPRESS.COMFoto: ZUMAPRESS.COM
 Foto: ZUMAPRESS.COM

Penn kan förhöras efter El Chapo-intervju

Publicerad

Dagen efter att Joaquín "El Chapo" Guzmán, 58, greps i Mexiko publicerade tidningen Rolling Stone en intervju som skådespelaren Sean Penn gjort med knarkkungen.

Nu vill mexikanska myndigheter förhöra Hollywoodstjärnan om mötet, rapporterar AFP.

Sean Penns intervju med kartelledaren Guzmán, som två gånger rymt från högsäkerhetsfängelsen i Mexiko, publicerades sent på lördagen. Bara en dag efter att knarkkungen återigen fångades in av mexikanska myndigheter. Bland annat förnekar Guzmán allt ansvar för det stora antalet missbrukare i världen.

– Det är falskt. Den dag jag inte finns längre kommer knarksmugglingen inte att minska, säger han.

Mötet mellan Hollywoodstjärnan och Guzmán ska ha ägt rum i Tamazula, grannstat till Guzmáns hemstat Sinaloa, i slutet av 2015. En anonym källa i Mexikos federala polis säger till AP att det var intervjun som ledde dem till knarkkungen, fastän Sean Penn säger att han gjort allt för att inte avslöja mötet.

Kan utredas om brott

Nu vill de mexikanska myndigheterna förhöra Sean Penn, enligt en myndighetskälla till AFP.

I artikeln skriver Penn att Guzmán ville göra en film om sitt liv och att han ville ha med den mexikanska skådespelerskan Kate del Castillo, som ska ha ordnat mötet, i projektet.

"Han var intresserad av att se historien om sitt liv berättas på film, men han skulle bara lämna sin berättelse till Kate", skriver Penn.

Enligt en annan källa är det osäkert om Penn eller del Castillo, som ordnade mötet, gjort något brottsligt.

– De är ju inte journalister, säger källan till AFP.

Mike Vigil, tidigare högt uppsatt inom US Drug Enforcement Administration, vill de säkerligen höra Sean Penn om mötet. Men det är osannolikt att han kan delges misstanke om brott.

– Jag tvivlar på att de kommer att anklagas för brott fastän Sean Penn tog extraordinära åtgärder för att förhindra myndigheter från att använda hans telefon för att spåra den eftersökte, säger han till AFP.

Myndigheterna ska ha spårat Guzmán till ett lanthus i staten Durango redan i oktober. Men när de slog till valde de att inte öppna eld eftersom Guzmán var i sällskap med två kvinnor och ett barn. Han kom undan.

Men de lyckades spåra honom till huset i Los Mochis, där Guzmán sedan hittades den 8 januari. Han kom nästan undan även denna gång, men greps i sin bil på en motorväg utanför staden.

Kan utlämnas

Efter två rymningar meddelade en mexikansk myndighetskälla till AP på lördagen att Mexiko för första gången är redo att lämna ut Guzmán till USA, där åtal gällande knarksmuggling väntar Guzmán i flera delstater.

– Mexiko är redo. Det finns planer på att samarbeta med USA, sa källan.

Källan sa dock att en eventuell utlämning kan dröja. Det ska först till en lång process där knarkkungen upprepade gånger kommer att överklaga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag