Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven vid årets första partiledardebatt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven bör sluta raljera och ta ansvar, säger Centerledaren Annie Lööf. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Stefan Löfven bör sluta raljera och ta ansvar, säger Centerledaren Annie Lööf. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Stefan Löfven bör sluta raljera och ta ansvar, säger Centerledaren Annie Lööf.  Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter NilssonAnna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Anna Kinberg Batra har tappat rejält i Novus mätning av väljarnas förtroende för partiledarna. Foto: Nils Petter Nilsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan JeppssonJohnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Johnny Magnusson, tung moderat i Göteborg och ordförande i Västra Götalandregionen, tycker att partiet blivit idéfattigt efter Fredrik Reinfeldt. Foto: Johan Jeppsson
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TTNäringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT
Näringsminister Mikael Damberg, S, efterlyser en starkare oppositionsledare. Foto: Pavel Koubek / TT

Löfvens svar: "Det haglar siffror i luften"

Publicerad

Pengastriden från Folk och försvars rikskonferens fortsatte i kammaren under årets första partiledardebatt.

– Det haglar siffror i luften, säger statsministern.

– Stefan Löfven bör sluta raljera och ta ansvar, säger Centerledaren Annie Lööf.

Stämningen mellan regeringen och allianspartierna under 2017 års rikskonferens i Sälen, tidigare i veckan, var allt annat än god.

Efter att samtliga allianspartier lagt fram förslag på summor som skulle stärka förslaget, fick statsministern nog. Löfven avfärdade buden som ”anslagsbingo”.

Men oppositionen fortsatte pressa regeringen om pengarna under årets första partiledardebatt i riksdagen.

Samtliga alliansföreträdare samt SD-ledaren kritiserade regeringens försvarspolitik.

– Förstår inte Stefan Löfven att det handlar om vår trygghet och säkerhet, och att den kostar pengar? frågar Åkesson statsministern.

Löfven: "Blir anslagsbingo"

Stefan Löfven svarade att det var den tidigare regeringen som skar ner på försvaret och att det nu vänder.

– Vi ska höja vår försvarsförmåga. Men att höra den ena, den andra och den tredje summan, blir anslagsbingo.

Åkesson svarade att han inte kan tolka S-ledaren på annat sätt än att det blir höjda försvarsanslag och nämnde en önskesumma på 130 miljarder kronor.

– Nu hör vi ytterligare en summa. Vi kan inte hålla på att kasta olika belopp mellan varandra, säger Stefan Löfven.

Centerledaren Annie Lööf bad statsministern sluta raljera och efterlyste svar från Socialdemokraterna om hur mycket partiet vill tillföra försvaret.

"Haglar siffror"

– Det haglar siffror i luften. Först belopp sen säkerhetsinventering. Det går inte ihop, säger Löfven.

I stället bad han om samsyn och en diskussion om försvarets behov i första hand.

– Vi har ju en bred överenskommelse om försvaret, låt oss se till att behålla den.

Liberalerna kräver mer pengar nu

Det är bråttom nu, anser Liberalernas ledare Jan Björklund och pekade på att Sverige för första gången kommer att avsätta mindre än en procent av bnp till försvaret. Liberalerna lämnade försvarsuppgörelsen 2015 i protest mot för små satsningar.

– Istället för mer pengar tillsätter nu regeringen ytterligare en försvarsberedning som ska tänka i tre år, säger L-ledaren.

Samtidigt som statsministern anklagade Jan Björklund för "signalpolitik och polemik" vädjade han till L-ledaren att stanna kvar i den kommande försvarsdiskussionen. En ny försvarsberedning under ledning av socialdemokraten Björn von Sydow väntas börja arbeta inom kort.

– Jag föreslår att Jan Björklund anstränger sig och försöker komma med i diskussionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag