Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengabrist – hundra åklagare kan försvinna

Antalet åklagare i Sverige kan behöva minska med 100 stycken om inte Åklagarmyndigheten får mer pengar de kommande åren.

– Det är ett allvarligt läge, säger Emma Berge, fackordförande på Åklagarmyndigheten.

Myndigheten kräver betydligt mer pengar de tre kommande åren än vad regeringen skjuter till.

Nästa år behöver myndigheten 77 miljoner kronor mer än anslaget i årets budget. Till det kommer också en begäran på 100 miljoner kronor från 2019 till 2021.

Regeringen har aviserat att man skjuter till 50 miljoner kronor fram till 2020. Pengarna för 2021 är inte aviserade än.

"Väldigt oroad"

Redan nu slår dock Åklagarmyndigheten fast att de begärda pengarna endast gör att verksamheten kan fortsätta på "en oförändrad nivå", enligt budgetunderlaget. Ingen ny personal kan anställas, och om inte extra pengar skjuts till kommer antalet åklagare i stället att minska.

Samtidigt har Polismyndigheten tagit sig förbi en stor omorganisation, vilket var en period då de inte fick lika mycket arbete gjort, och samtidigt som fler poliser väntas anställas, säger Emma Berge, åklagare och ordförande för Saco-S-föreningen på Åklagarmyndigheten.

Det kommer också att ge Åklagarmyndigheten mer arbete.

– Man tror att antalet ärenden kommer att öka, så vi skulle behöva ännu mer pengar, och ju mer avancerad brottsligheten blir desto mer tid måste en åklagare lägga på ärenden.

"Talar ofta om poliser"

TT: Och om ni bara får det ni begär?

– Om det skulle bli så är jag väldigt oroad över arbetsmiljön för de som är kvar, säger hon.

Riksåklagaren Anders Perklev uttrycker också en oro.

– När det gäller poliser talar man ofta om antalet poliser men jag tror att det skulle vara klokt att göra så när det gäller åklagare också, för det tar tid att utbilda åklagare, säger han.

Han kräver en långsiktighet från politikerna i att se till att det finns resurser för Åklagarmyndigheten.

– Annars finns risken att vi inte kan utföra vårt uppdrag.

Allvarligt läge

Nästa år kan antalet åklagare behöva bli 40 färre, om inte anslaget höjs. Och fram till 2021 måste styrkan sammanlagt minska med 100 tjänster, enligt myndigheten.

– Det är ett allvarligt läge, vi var i en sådan situation för tio år sedan när det infördes anställningsstopp. Redan nu märks det att om någon slutar så kan man kanske inte anställa någon, säger Emma Berge.

Pengarna behövs framförallt för att betala löner, lokaler och genomföra it-investeringar, som redan skjutits upp.

Facket har skickat ett brev till ansvarig minister, justitieminister Morgan Johansson (S), men har ännu inte fått gehör om mer pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.