Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tystnaden mellan Trump och Mike Pence bruten

Frida Wallnor: Donald Trump verkar inte avgå frivilligt.
Mike Pence och Donald Trump träffades för första gången sedan stormningen.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT
Nancy Pelosi driver på för riksrätt mot Trump.
Foto: ROD LAMKEY / CNP / SPLASHNEWS.CO / STELLA PICTURES

Efter iskylan: Nu har Mike Pence och Donald Trump träffats igen.

De båda ska ha slagit fast att de ska fortsätta arbeta för landet resten av mandatperioden.

Pence, som pressas från olika håll, kommer alltså sannolikt inte avsätta presidenten.

Samtidigt uppger källor till Fox News och The Hill att Trump erkänner ett visst ansvar för stormningen av Kapitolium.

På måndagen utlyste Trump också undantagstillstånd i Washington inför Bidens installation, uppger Politico.

Vicepresident Mike Pence har uppgetts vara rasande efter stormningen av Kapitolium den 6 januari. Samtidigt som hundratals upprorsmakare befann sig inne i kongressbyggnaderna och – bland annat – krävde att Pence skulle avrättas för sitt ”förräderi” att låta den demokratiska processen ha sin gång, twittrade Trump ut hård kritik mot sin vicepresident. Sedan dess har de inte träffats. Förrän natten till tisdagen, svensk tid, då Pence besökte Vita huset.

– De har haft ett bra samtal. De har diskuterat veckan som kommer och talat om vad som åstadkommits de senaste fyra åren, säger en talesperson om mötet.

– De återupprepade att de som bröt mot lagen och stormade Kapitolium i förra veckan inte representerar ”Amerika först-rörelsen” som stöds av 75 miljoner amerikaner. De lovade att fortsätta arbetet för landet under den sista tiden av mandatperioden. 

Detta betyder alltså att Mike Pence förmodligen inte har för avsikt att utlösa det 25:e tillägget i konstitutionen. 

Går vidare med riksrättsåtalet

Det 25:e tillägget innebär att en sittande president som anses oförmögen att sköta sitt uppdrag kan avsättas av vicepresidenten tillsammans med en majoritet av ministrarna i regeringen. Demokraterna i representanthuset har krävt att Pence ska se till att avsätta Trump – annars kommer de att gå vidare med riksrättsåtalet, vars ansökan formellt presenterades på måndagen. 

”Presidenten är ett överhängande hot mot vår konstitution, vårt land och det amerikanska folket”, skrev talmannen Nancy Pelosi i ett uttalande då. I ansökan om riksrätt anklagas Trump för att ha uppviglat till uppror, i samband med stormningen. 

En omröstning om att ta riksrätten vidare till senaten kommer troligen att hållas redan på onsdag. Om det, som förmodat, skulle gå igenom blir Trump den första president i historien som ställts inför riksrättsåtal vid två tillfällen. 

Åtalet gäller såväl hans ogrundade påståenden om valfusk som det tal han höll för sina anhängare före stormningen den 6 januari. 

På tisdagen väntas Donald Trump åka till Alamo i Texas, för att uppmärksamma att en sträcka av muren mot Mexiko byggts färdigt. Det blir den avgående presidentens första offentliga framträdande sedan stormningen. 

Samtidigt kommer uppgifter om att presidenten erkänner ett visst ansvar för stormningen av Kapitolium. Det ska han ha gjort i ett samtal med Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy, enligt The Hill och Fox News. McCarthy ska ha hållit med Trump.


Pelosi: ”Trump uppmanade stormningen av Kapitolium” 

Demokraterna åter redo att ställa Trump inför riksrätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.