Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nancy Pelosi vill se åtalspunkter mot Trump

Riksrättsutredningen fortsätter mot Donald Trump.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Representanthusets talman Nancy Pelosi säger att man nu tar nästa steg för att ställa Donald Trump inför riksrätt. 

På torsdagen meddelades att hon nu vill ha konkreta åtalspunkter mot presidenten. 

Vid en presskonferens läxade talmannen senare upp en reporter som frågade om demokraterna hatar presidenten. 

- Don't mess with me! svarade talmannen

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, kallade under torsdagen till en presskonferens på Capitol Hill för att ge sin syn på hur riksrättsutredningen mot Donald Trump ska fortsätta. 

Hon uppmanade då det juridiska utskottet att ta fram konkreta åtalspunkter mot presidenten. 

– Presidenten missbrukade sin makt för sin egen personliga, politiska vinning och riskerade USA:s nationella säkerhet, sa talmannen. 

Fyra juridiska experter hördes

Hon förklarade även att hans agerande allvarligt brutit mot konstitutionen och att det inte fanns några alternativ än att agera. 

Talmannens uppmaning kommer dagen efter att riksrättsutredningen flyttats till representanthusets justitieutskott. Fyra juridiska experter hördes då om hur de ser på den bevisning som kommit fram i den omkring två månader långa utredningen av Trump. 

Tre av professorerna, som kallats av demokraterna, menade att Trumps agerande utgör brott som uppfyller kraven på riksrätt. 

En fjärde professor hade en avvikande åsikt och menade att bevisningen inte räcker för riksrätt. 

Trump: ”De har blivit galna”

Demokraterna menar att president Trump pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskij till att inleda en utredning av den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden och hans son Hunter Biden. I utbyte skulle Zelenskij bjudas in till Vita huset och landet skulle också få sitt militära bistånd från USA utbetalt. 

Donald Trump twittrade under torsdagen att om han ska ställas inför riksrätt bör det ske så snart som möjligt. 

”Inget spelar någon roll för dem, de har blivit galna. Därför säger jag att om ni ska ställa mig inför riksrätt så gör det nu, snabbt, så vi kan ha en rättvis rättegång i senaten och så att vårt land kan fortsätta med vårt arbete”. 

Trump skriver även vilka han kan tänkas kalla som vittnen i en rättegång i senaten. Han nämner bland andra underrättelseutskottets ordförande Adam Schiff, talmannen Nancy Pelosi, samt Joe Biden och att det ska visa hur korrupt det politiska systemet är. 

”Jag valdes för att rensa ur träsket och det är vad jag gör”, skriver Trump. 

Efter att ha avslutat en presskonferens senare under dagen fick Nancy Pelosi en fråga från en reporter om det var så att demokraterna hatar president Trump, vilket fick talmannen att vända sig om och peka direkt mot reportern: 

– Jag hatar inte någon, sa Pelosi och hänvisade till sin katolska uppväxt. 

– Jag ber fortfarande för presidenten, fortsatte hon. 

Talmannen var märkbart arg efter att ha fått frågan och ställde sig vid podiet igen och förklarade att hon menade att presidenten är en vek när det gäller frågan om vapenlagar, men vände sig återigen emot reporterns ordval och sa innan hon lämnade lokalen:

– Don’t mess with me.

Donald Trumps advokat Pat Cipollone nobbar inbjudan från Jerrold Nadler, justitieutskottets ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.