Pelle Rossow är överkänslig mot strålning och har fått jobba hemma från skolan i två månader. Han är nu tillbaka i skolan, men att stänga av eller ta bort mobilerna i hans närhet är inte självklart. Foto: Kühnel Thomas
Pelle Rossow är överkänslig mot strålning och har fått jobba hemma från skolan i två månader. Han är nu tillbaka i skolan, men att stänga av eller ta bort mobilerna i hans närhet är inte självklart. Foto: Kühnel Thomas

Pelle, 13, tål inte strålning

Publicerad
Uppdaterad
LIDKÖPING: Pelle Rossow, 13, elev på Fredriksdalskolan i Lidköping, har drabbats av överkänslighet mot strålning. - Min enda chans att komma tillbaka till skolan är att kompisarna stänger av sina mobiler.
När Pelle är i kontakt med datorer och mobiltelefoner blir hans hud röd och irriterad och han mår dåligt, han har tvingats vara hemma från skolan i två månader.
Känslighet mot el och strålning är omdiskuterat, men Pelle säger att han har lärare som kan vittna om hans problem.

Vädjar till eleverna

Skolans rektorer, lärare och elever försöker nu göra så att Pelle kan vara i skolan utan att han ska behöva utsättas för strålningen.
Britt Jandler, handledare till Pelle Rossow, säger att de arbetar för att Pelle ska kunna klara av att vistas i skolan.
- Vi vill inte sätta några förbud av mobiler i skolan utan i stället vädja till eleverna genom att sätta upp skyltar med uppmaningen; Mobilfritt område, säger Britt Jandler.

Stänga av mobilerna

Lärarna har också uppmanat eleverna att stänga av mobilerna och lämna kvar dom i skåpen.
- De flesta är positiva till att hjälpa mig, därför lägger de in mobilerna i skåpen fast påslagna. Eleverna säger att batterierna i mobilen förstörs om man stänger av dem, berättar Pelle.

Klarar det ganska bra

Pelle går i skolan som vanligt nu och klarar det ganska bra.
Han är också mycket känslig för trådlösa datorer, men som tur är finns det inte datorer i klassrummet.
- Vi vill nu väcka en sorts medvetenhet om vad strålningen orsakar. Det känns allmänt som att det inte är någon som vill förstå hur farlig all strålning är som vi har runt oss. Jag har läst många böcker och strålningen är riktigt farlig, säger Pelles mamma Majvor Rossow.
Madeleine Säther

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag