Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP-mannen träder fram: ”Häxprocess”

Pernilla Stålhammar (MP) pekar ut sitt ex.
Foto: PRESSBILD
Den tidigare MP-tjänstemannen Håkan Sundberg talar ut om ryssanklagelserna.
Foto: Privat
Riksdagshuset i Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

Riksdagsledamoten Pernilla Stålhammar (MP) har anklagat en tidigare MP-tjänsteman tillika expojkvän för kontakter med Ryssland.

Nu väljer han att träda fram för att ge sin version av anklagelserna.

– Det är en häxprocess. Det finns ingen rättvisa för mig, säger Håkan Sundberg till Expressen.

Det var i december som den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council kom ut med en rapport om rysk påverkan i ett antal andra länder.

I rapporten framkom hur den tidigare MP-tjänstemannen Håkan Sundberg ska ha haft upprepade kontakter med den ryska ambassaden, och att han avskedades 2015.

Uppgifterna som förekommer i rapporten har tidigare spridits av riksdagsledamoten och Miljöpartiets tidigare utrikespolitiska talesperson Pernilla Stålhammar. Men enligt Aftonbladets källor har Säpo utrett honom och inte hittat något som tyder på att Stålhammars uppgifter stämmer.

Henrik Sundbom, forskare och konsult, har skrivit Sverige-avsnittet i Atlantic Council-rapporten. I en bandinspelning gjord av Håkan Sundberg säger forskaren att uppgifterna i rapporten är baserade på Pernilla Stålhammars uppgifter.

Håkan Sundberg att träda fram

”Det är möjligt att jag kanske lyssnat för mycket på henne, jag kanske skulle ha varit lite mer kritisk”, säger Henrik Sundbom på inspelningen, som Aftonbladet tagit del av.

Nu väljer den tidigare MP-tjänstemannen Håkan Sundberg att träda fram för att ge sin version av ryssanklagelserna, vilket Aftonbladet först rapporterade.

– Eftersom Miljöpartiet inte har gett mig någon upprättelse för de här påståendena har de gjort min karriär helt omöjlig. Jag har sökt jobb i två års tid, det har inte gått. I december startade jag eget företag och då kommer samtidigt den här rapporten. Det var en väldigt dålig tajmning. Jag får aldrig något slut, säger Håkan Sundberg till Expressen.

– Miljöpartiet vägrar tala med mig och Stålhammar fortsätter sprida lögner. Det är skrämmande att det får pågå på det här sättet. Det är en häxprocess. Det finns ingen rättvisa för mig. Miljöpartiet har investerat så mycket i den här lögnen att de inte kan byta fot.

Bekräftar gåvor från ryska ambassaden

Expressen har tidigare berättat att Håkan Sundberg hade tagit emot gåvor i form av presentkort från ryska ambassaden. Sundberg bekräftar detta men menar att han gjorde rätt för sig:

– Jag hade fått en gåva, två presentkort från Ticnet om 500 kronor. Det är sant att jag fick dem men jag lämnade genast in dem till Miljöpartiets dåvarande biträdande kanslichef. Hon tog emot dem och noterade varifrån de kom. Jag ville att allt skulle finnas på papper. 

Anledningen till att han fick lämna sitt riksdagsjobb handlar enligt honom enbart om den avslutade kärleksaffären med Pernilla Stålhammar.

– Hon minerade marken och jag kunde inte vara kvar. Sedan har det visat sig att det var Pernilla Stålhammar som spred rykten om olovliga kontakter med främmande makt. Men det finns ingen som betalar en säkerhetsrisk 18 månadslöner i avgångsvederlag, en sådan person sparkas. Men jag har mitt avtal och mitt avgångsvederlag, säger Håkan Sundberg.

Pernilla Stålhammar tillbaka i riksdagen

Pernilla Stålhammar blev av med utskotts- och nämnduppdrag i riksdagen i slutet av 2017, liksom rollen som Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson. Detta efter att ha gjort flera uttalanden om expojkvännens rysskontakter på Facebook.

– Det är inte lämpligt att lägga ut den här typen av spekulationer på sociala medier, sa Amanda Lind, Miljöpartiets dåvarande partisekreterare, till TT.

”Förtroendet för henne har tagit skada”, konstaterade gruppledaren Jonas Eriksson i ett uttalande. I samband med det sa han också att ”partiet inte funnit något stöd” för ryssanklagelserna.

I samband med petningen skrev Pernilla Stålhammar att hon hade ”blivit utlovad att bli krossad av partiet” om hon talade om rysskontakterna igen, och att hon hade tvingats ”göra avbön” för påståendena. 

– Det som Stålhammar påstår är helt taget ur luften. Riksdagsgruppen fann att hon saknade förtroende som talesperson och hon har avsagt sig sina uppdrag för riksdagsgruppen, kommenterade Pontus Tengby, presschef för Miljöpartiet, då.

I veckan stod det klart att Pernilla Stålhammar är tillbaka i riksdagen. Hon ersätter finansmarknadsminister Per Bolund (MP), och har tills vidare fått en placering i socialutskottet.

– Nu tar vi nya tag, hur vi agerade förra mandatperioden var utifrån den situation som rådde då, sa gruppledaren Jonas Eriksson till SVT i veckan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.