Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han pekades ut som ledaren bakom attacken – hittad död

Zahran Hashim har pekats ut som ledaren bakom attackerna.
Över 250 människor dog i bombdåden.Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Islamistledaren Zahran Hashim har pekats ut som ledaren bakom bombdåden i Sri Lanka på påskdagen. Nu har han hittats död, skriver nyhetsbyrån AP.

Samtidigt meddelar landets polischef att han avgår från sin post. 

Mitt i påskfirandet på påskdagen gick sex bomber plötsligt av samtidigt på flera hotell och kyrkor i Sri Lanka. Några timmar senare inträffade ytterligare två explosioner. 

Totalt dödade bombattackerna över 250 människor och skadade flera hundra människor. 

En av landets mest kända hatpredikanter

Strax efter dådet misstänktes den lokala islamistiska terrorgruppen National Thowheeth Jama’ath, NTJ, för att ha stått bakom attacken. Gruppen har kopplingar till IS, som också tog på sig dådet i en propagandavideo två dagar efter attacken. 

I videon poserar Zahran Hashim tillsammans med två andra maskerade män. Hashim har misstänkts för att ha varit ledaren bakom attacken och Sri Lankesiska myndigheter bekräftar på fredagen att han hittats död. Hashim misstänkts ha legat bakom explosionen på Shangri-La hotel. 

Hashim är en av landets mest kända hatpredikanter, men försvann i samband med terrorattackerna.

Enligt hälsoministern har minst sju självmordsbombare varit involverade i attackerna. Man misstänker att ett internationellt terrornätverk ligger bakom dem, men att medlemmar från lokala salafistiska gruppen NTJ utförde dåden.

Hämnd för Christchurch

Den initiala utredningen som myndigheter i landet utförde pekade på att dådet utfördes som en hämnd mot attacken mot moskén i Christchurch i Nya Zeeland. 

Över 40 personer har gripits efter dådet. 

Myndigheterna har fått hård kritik för att man varnats om förestående attacker bara dagar innan dådet skedde – utan att vidta åtgärder. Nu avgår Sri Lankas polischef, skriver nyhetsbyrån AP. 

Bombattackerna i Sri Lanka

• Klockan 06.15 på påskdagen kom de första rapporterna om attackerna. Sex bomber utlöstes i huvudstaden Colombo och städerna Batticaloa och Negombo. 

• Bomberna träffade kyrkan St. Anthony i Colombo, kyrkan St Sebastian i Negombo och en tredje kyrka i Batticaloa. 

Ytterligare tre explosioner skedde vid hotellen Shangri-La Hotel, Kingsbury Hotel och La Cinnamon Grand i Colombo. 

• På tisdagsmorgonen uppges 250 personer vara döda och 500 skadade. 

• 38 av dödsoffren är enligt Washington post utländska medborgare.

• IS har tagit på sig dåden genom sin propagandakanal Amaq news agency. Den lokala islamistgruppen National Thowheed Jamaath har tidigare pekats ut som skyldiga av den lankesiska regeringen. 

• Enligt en rättsteknisk undersökning ligger sju självmordsbombare bakom attacken. 

• På tisdagen uppgav Reuters att 40 personer har gripits. 

• Landssorg har utlysts under tisdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.