Pekades ut som kungens flickvän - och vår blivande drottning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Hon var kung Carl Gustafs gamla flamma - som blev drottning Silvias nära väninna. Många trodde att Charlotte Klingspor skulle bli svensk drottning. Men kärlekssagan med kungen höll inte. Allt förändrades när det sa klick mellan honom och Silvia. Fast Charlotte blev kvar i kungagänget och kom att stå Silvia nära. 


Hösten 1973 fick den unga och vackra, då 23-åriga Charlotte sitt genombrott i tidningsspalterna. Hon var en av kvinnorna kring Sveriges ogifte Carl XVI Gustaf och pekades ut som blivande svensk drottning. Charlotte var gammal skolkamrat till kungen från Sigtunaskolan. Dotter till en friherre. Hon hade tidvis fungerat som mannekäng.  Men hon pluggade framför allt vid Stockholms universitet och blev fil kand i nationalekonomi och företagsekonomi. 


Hon hade växt upp i ett välbärgat hem på herrgården Råbäck utanför Lidköping. Hon var ett av fem barn till friherren Stig Klingspor och hans hustru Christina. Det var bara en mindre krets kring kungen som kände till romansen.  Hon och kungen syntes sällan på bilder tillsammans. I stället träffades de i hemmiljö. Charlotte hade en lägenhet inte långt från kungliga slottet i Stockholm. Kungen besökte också hennes hem Råbäck och övernattade där. Men romansen mellan henne och kungen tog slut. Charlotte blev inte Sveriges drottning - utan en alpernas drottning i Österrike. 


På en skidsemester i Alperna träffade hon en annan "kung", den österrikiske nationalhjälten Egon Zimmermann, guldmedaljör i störtlopp från Innsbruck-OS1964. 1981 gifte de sig. Bröllopet firades i dagarna tre hemma på Råbäck. Bland gästerna fanns såväl kungen som drottning Silvia och Abba-Frida Lyngstad. Charlotte och hennes störtloppskung drev tillsammans ett exklusivt hotell i Lech i Österrike. - Men det är mycket mera hårdjobb än behagligt lyxliv, sa hon i en Expressen-intervju 1989. 


Men inte heller den kärleken höll. Charlotte skilde sig från Egon Zimmerman. Hon återvände till Sverige där hon fann lyckan med en ny man. 2 001 gifte hon sig med baron Fritz Rosenörn-Lehn, och slog sig ner på hans herrgård Rössjöholm vid Örkelljunga. Och den 11 februari förra året skedde det fantastiska miraklet: hon blev mamma till sonen Carl. Hela tiden, vad som än hände henne, hade hon stöd av sin nära vänskap med drottning Silvia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.