Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pehrsons känga till Söder: ”Mängder med konstiga citat”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Björn Söder var måttligt road av L-ledarens ord om hans parti.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES
Nu skickar Johan Pehrson ytterligare en känga.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Sverigedemokraterna tog L-ledaren Johan Pehrson i örat efter att han kallat partiet för en ”brun sörja” och ”extrempopulistiskt”.

På fredagen försvarade han sina ord, och skickade samtidigt en känga till SD-toppen Björn Söder.

– Han har mängder med konstiga citat från sig själv, jag tycker att han ska fundera lite över dem, sa Pehrson i SVT:s ”Morgonstudion”.

Det var i söndags som Expressens reporter Anna Gullberg kunde avslöja L-ledarens graverande ord om SD, som yttrades under ett tal på ett partimöte.

Sedan dess har Johan Pehrson kritiserats hårt av Sverigedemokraterna och han har bett om ursäkt till SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Under fredagen intervjuades L-ledaren i SVT:s ”Morgonstudion” och han försökte då förklara om han verkligen tycker att Sverigedemokraterna är en ”brun sörja”.

– Vi var på ett möte och jag pratade på ett möte i över en timme. Det här har hårdkokats. Jag pratade om Sverigedemokraterna när de bildades, säger han och fortsätter:

– Självklart kan man inte bygga vår kommunikation på att man rycker lös några få citat från ett långt möte.

Pehrsons känga till Söder

Under partimötet sa Pehrson även att det inte var han som ”släpat in skiten” i Tidöavtalet. Exakt vilken skit han syftar på vill han inte uppge, men har förklarar orden så här:

– Det är så att i ett samarbete får man ge och ta. Det är inte främmande för någon människa som agerat utanför sitt eget sovrum.

När nyheten om Pehrsons ord publicerades på söndagen fick han motta ett förtäckt hot av SD-profilen Björn Söder. Som på Twitter skrev: ”Om man vill sitta kvar i regeringen bör man nog överväga vad och hur man säger om regeringsunderlaget”.

– Björn Söder har mängder med konstiga citat från sig själv, jag tycker att han ska fundera lite på dem, svarar Pehrson nu.

Björn Söder skrev sedan på Twitter att Johan Pehrson gärna får berätta ”om vilka ”konstiga” citat, som utgör påhopp på Liberalerna eller företrädare för partiet, som tillkommit efter avtalet undertecknades och därmed gäller. Historiskt har vi många konstiga citat från liberaler mot SD och säkert vice versa.”

Johan Pehrson om interna bråken: ”I ett liberalt parit är det högt i tak”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.