Johan Pehrson (L) om SD: ”Jag skäller inte på dem”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: STELLA Pictures/Wennerlund
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / STELLA PICTURES

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, 54, vill utreda frågan om en avkriminalisering av cannabis – och han försvarar samtalen med Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, 43.

– De har ändrat sina positioner i synen på homosexuella, energin, Nato och aborter. De har närmat sig, men de har långt kvar, säger han i en radiointervju med Lotta Bromé som sänds i eftermiddag i Mix Megapol. 

Det är i programmet ”Halv tre med Lotta Bromé” som Liberalernas partiledare Johan Pehrson i dag får frågan om vad som är det bästa med Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas det håller sig. De har varit ”far out” bortom den platta jordskivan, säger han. 

– Men jag skäller inte på dem. Jag förstår att det finns en annan bild av samhället. Jag är liberal och de har nationell konservatism i sig. Jag menar att vi har en annan tradition i Sverige som är värd att bevara. 

Han försvarar samtalen med Sverigedemokraterna med motiveringen: 

– Vi behöver ha en mer framåtlutande politik. Om vi tittar runt hörnet så slipper vi vara efterkloka. Förstå vad alla ångrar att de nu sitter fast med den förbannade ryska gasen. 

Pehrson: ”Vi måste byta regering”

På frågan om väljarna verkligen kan lita på att han håller sig till den borgerliga sidan även efter valet, blir svaret: 

– Vi har på flera medlemsmöten slagit fast att det här är vår position. Vi måste byta regering, vi ska bilda den här liberala borgerliga regeringen. 

Han uttalar sig också om den ”förlorande” falangen i sitt parti. 

– Falangen som såg till att vi ingick januariöverenskommelsen, den är i minoritet. Det var ett försök att styra Sverige, jag argumenterade emot. Sen föll den av sig själv. Därför har vi ett annat besked. Det är annorlunda än det som Jan Björklund hade inför förra valet.

– Sverigedemokraterna kan inte sitta i regering, men vi kan prata i sak. 

Johan Pehrson i radiostudion hos Lotta Bromé i dag.

Liberala ungdomsförbundet har i flera år krävt att cannabis ska avkriminaliseras. I programmet, som sänds i Mix Megapol med start klockan 14.30 i dag, medger partiledaren nu att han själv testade droger i sin ungdom. 

– Det gav väldigt lite, säger han om marijuanarökningen. 

Pehrson får sedan frågor om sin uppväxt i Örebro.

– Jag var väl ganska lugn och ordningssam. Jag höll på med frimärken och Fantomenklubben, sen tog flickor och folköl över.

Han avslöjar också att han gett sambon Marie Brodin, som fyllde 50 år i går, en resa till Italien. 

– Jag hoppas att vi åker tillsammans. Men det blir efter valet. 

Missa inte Expressens partiledardebatt i kväll klockan 20.00. Du ser den live här på expressen.se.

Missa inte partiledardebatten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.