Bilden var upplagd på Facebook. Skärmdump från The Guardian.Bilden var upplagd på Facebook. Skärmdump från The Guardian.
Bilden var upplagd på Facebook. Skärmdump från The Guardian.
Lutz Bachmann. Foto: Jens MeyerLutz Bachmann. Foto: Jens Meyer
Lutz Bachmann. Foto: Jens Meyer

Pegida-grundare avgår efter Hitler-bild

Publicerad

LONDON. Den tyska anti-islam rörelsen Pegida drabbades av ett ordentligt bakslag i dag.

Lutz Bachmann - en av rörelsens grundare - tvingades avgå.

Efter att ha poserat som Adolf Hitler.

Det var en läsare till den tyska tidningen Dresden Morgenpost som hittade fotografiet på den 41-årige Lutz Bachmanns Facebook-sida. Bachmann plockade bort bilden efter att tidningen kontaktat honom, men då var skadan redan skedd.

Bachmann lade ut bilden i fjol innan de stora anti-islam demonstrationerna började hållas i den tyska staden Dresden i höstas.

Bachmann hade besökt frisören och passade på att kamma sig som Hitler, komplett med en Hitler-liknade mustasch. ”Han är tillbaka”, skrev han också.

En av Bachmanns Facebook-vänner kommenterade bilden och Bachmann kallade i konversationen invandrare för ”boskap”, ”skitstövlar” och ”skräp”.

Bachmann sa till den tyska tidningen Bild att allt var ett skämt:

– Jag tog bilden hos frisören i samband med publiceringen av ljudboken till satiren ”Han är tillbaka”. Man måste kunna skämta med sig själv då och då.

Några timmar senare stod det klart att Bachmann gått för långt. Pegidas ledning samlades till krismöte och Bachmann avgick i kväll från sina ledarpositioner.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel, skrädde inte med orden när han kommenterade Bachmanns bild.

– Alla som sysslar med politik och som poserar som Hitler är antingen en idiot eller en nazi. Förståndigt folk följer inte idioter, och ordentligt folk följer inte nazister, säger Sigmar Gabriel till Bild.

Pegida har vuxit i styrka under senhösten och vintern med sina måndagsdemonstrationer i Dresden. Den senaste demonstrationen lockade 25 000 deltagare, den största hittills.

Måndagens demonstration ställdes dock in. Detta sedan Bachmann utsatts för dödshot på bland annat twitter.

Gruppen har lovat att mötas igen nästa måndag. Återstår att se om Lutz Bachmann dyker upp ändå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag