Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pegida-grundare avgår efter Hitler-bild

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden var upplagd på Facebook. Skärmdump från The Guardian.
Lutz Bachmann.
Foto: Jens Meyer

LONDON. Den tyska anti-islam rörelsen Pegida drabbades av ett ordentligt bakslag i dag.

Lutz Bachmann - en av rörelsens grundare - tvingades avgå.

Efter att ha poserat som Adolf Hitler.

Det var en läsare till den tyska tidningen Dresden Morgenpost som hittade fotografiet på den 41-årige Lutz Bachmanns Facebook-sida. Bachmann plockade bort bilden efter att tidningen kontaktat honom, men då var skadan redan skedd.

Bachmann lade ut bilden i fjol  innan de stora anti-islam demonstrationerna började hållas i den tyska staden Dresden i höstas.

Bachmann hade besökt frisören och passade på att kamma sig som Hitler, komplett med en Hitler-liknade mustasch.  ”Han är tillbaka”, skrev han också.

En av Bachmanns Facebook-vänner kommenterade bilden och Bachmann kallade i konversationen invandrare för ”boskap”, ”skitstövlar” och ”skräp”.

Bachmann sa till den tyska tidningen Bild att allt var ett skämt:

– Jag tog bilden hos frisören i samband med publiceringen av ljudboken till satiren ”Han är tillbaka”. Man måste kunna skämta med sig själv då och då.

Några timmar senare stod det klart att Bachmann gått för långt. Pegidas ledning samlades till krismöte och Bachmann avgick i kväll från sina ledarpositioner.

Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel, skrädde inte med orden när han kommenterade Bachmanns bild.

– Alla som sysslar med politik och som poserar som Hitler är antingen en idiot eller en nazi. Förståndigt folk följer inte idioter, och ordentligt folk följer inte nazister, säger Sigmar Gabriel till Bild.

Pegida har vuxit i styrka under senhösten och vintern med sina måndagsdemonstrationer i Dresden. Den senaste demonstrationen lockade 25 000 deltagare, den största hittills.

Måndagens demonstration ställdes dock in. Detta sedan Bachmann utsatts för dödshot på bland annat twitter.

Gruppen har lovat att mötas igen nästa måndag. Återstår att se om Lutz Bachmann dyker upp ändå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.