Polisen i 13 städer förberedde sig under lördagen på sammandrabbningar då motdemonstranter väntades dyka upp på i stort sett samtliga platser där Pegida under lördagen skulle demonstrera. Städerna var bland andra Dresden, Köpenhamn och Amsterdam (bilden). Foto: Peter Dejong/APPolisen i 13 städer förberedde sig under lördagen på sammandrabbningar då motdemonstranter väntades dyka upp på i stort sett samtliga platser där Pegida under lördagen skulle demonstrera. Städerna var bland andra Dresden, Köpenhamn och Amsterdam (bilden). Foto: Peter Dejong/AP

Polisen i 13 städer förberedde sig under lördagen på sammandrabbningar då motdemonstranter väntades dyka upp på i stort sett samtliga platser där Pegida under lördagen skulle demonstrera. Städerna var bland andra Dresden, Köpenhamn och Amsterdam (bilden).

 Foto: Peter Dejong/AP
I Dresden förberedde sig polisen för drygt 15 000 demonstranter. Foto: Hendrik Schmidt/TTI Dresden förberedde sig polisen för drygt 15 000 demonstranter. Foto: Hendrik Schmidt/TT

I Dresden förberedde sig polisen för drygt 15 000 demonstranter.

 Foto: Hendrik Schmidt/TT
Demonstranter i Amsterdam. Foto: Remko De Waal / Epa / TTDemonstranter i Amsterdam. Foto: Remko De Waal / Epa / TT
Demonstranter i Amsterdam. Foto: Remko De Waal / Epa / TT
Enligt Svenska Dagbladet räknade man med 300-500 deltagare i Amsterdam. Foto: Remko De Waal/Epa/TTEnligt Svenska Dagbladet räknade man med 300-500 deltagare i Amsterdam. Foto: Remko De Waal/Epa/TT
Enligt Svenska Dagbladet räknade man med 300-500 deltagare i Amsterdam. Foto: Remko De Waal/Epa/TT
Enligt Ekstrabladet befann sig cirka 200 demonstranter och motdemonstranter på plats vid Vesterport i centrala Köpenhamn. Foto: AP/Unger AnthonEnligt Ekstrabladet befann sig cirka 200 demonstranter och motdemonstranter på plats vid Vesterport i centrala Köpenhamn. Foto: AP/Unger Anthon
Enligt Ekstrabladet befann sig cirka 200 demonstranter och motdemonstranter på plats vid Vesterport i centrala Köpenhamn. Foto: AP/Unger Anthon
Vid 15-tiden rapporterades att det rörde sig om ungefär 5 000 deltagare, kanske fler, i Dresden, Tyskland. Foto: Hendrik Schmidt / Epa / TTVid 15-tiden rapporterades att det rörde sig om ungefär 5 000 deltagare, kanske fler, i Dresden, Tyskland. Foto: Hendrik Schmidt / Epa / TT

Vid 15-tiden rapporterades att det rörde sig om ungefär 5 000 deltagare, kanske fler, i Dresden, Tyskland.

 Foto: Hendrik Schmidt / Epa / TT

Pegida demonstrerar runtom i Europa

Publicerad

Våldsamheter i Prag, "misstänkta paket" i Amsterdam och massgripanden i Calais.

Det var oroligt under lördagseftermiddagen när organisationen Pegida samlade demonstranter i ett dussintal europeiska städer.

Störst var demonstrationen i Dresden, där närmare 8000 personer samlades enligt norska Reuters.

Tusentals personer samlades för demonstrationer i ett dussintal europeiska städer under namnet "Fort Europa"

Bakom det hela stod den anti-muslimska organisationen Pegida. Gruppen vänder sig starkt mot de flyktingar, med islam som religionstillhörighet, som nu flyr sina länder i Mellanöstern.

– Merkel visar de andra EU-länderna att det inte fungerar! Bara tillsammans med alla asylkritiska grupper i Europa kan ett fungerande motstånd organiseras, sa Pegidaledaren Tatjana Festerling under ett möte i Prag förra månaden, skriver VG.

Polisen i 13 städer förberedde sig under lördagen på sammandrabbningar då motdemonstranter väntades dyka upp på i stort sett samtliga platser där Pegida under lördagen skulle demonstrera.

Städerna på listan var bland andra Dresden, Köpenhamn, Amsterdam, brittiska Birmingham, Tartu i Estland och Dublin.

Flera gripna

I Amsterdam, där man räknade med 300-500 demonstranter, blev det extra oroligt när torget där demonstrationen skulle äga rum tvingades stänga ner. Enligt AP berodde detta på att polisen hade hittat ett "misstänkt paket" på platsen.

Precis som i tjeckiska Prag ska sedan flera personer ha gripits efter att demonstranter och motdemonstranter brakat samman. Enligt AFP ska fyra personer ha gripits i Prag och ett dussintal i Amsterdam.

I franska Calais samlades cirka 150 personer och där ska polisen ha gripit 20 personer. Där riktade sig enligt AFP demonstrationerna mot det läger som nu inhyser 3700 flyktingar, de flesta med målet att ta sig till Storbritannien.

Störst sammanslutning fick Pegida i Dresden, där polisen räknade med att drygt 15 000 Pegidaanhängare skulle samlas enligt VG. Vid 15-tiden kunde man dock rapportera att det snarare rörde sig om ungefär 5000 deltagare.

Föreslog thé i stället för demonstation

Även långt ifrån den europeiska verkligheten, i Australien, samlades anhängare till gruppen Reclaim Australia. Den största uppslutningen skedde i huvudstaden Canberra där uppemot 250 personer samlades.

Även i brittiska Birmingham uppgavs ett hundratal anhängare till Pegida ha samlats under lördagen.

Bland motdemonstranterna i staden finns bland andra Labours partiledare Jeremy Corbyn. Innan demonstrationen uppmanade han Pegidaanhängare att dricka thé med en person av annat ursprung, snarare än att delta i demonstrationen, skriver The Daily Express.

Partiledaren för populistiska och EU-kritiska partiet UKIP, Nigel Farage, sa under fredagen att han uppmanade partiets anhängare att inte delta i demonstrationen.

– Jag förutsätter att Pegida i Storbritannien inte kommer att nå så långt. Det kommer att visa sig att människorna bakom organisationen har väldigt tvivelaktiga kopplingar och otrevliga bakgrunder, säger Farage till radiostationen LBC.

Har tidigare varit i Sverige

Lugnare var det i Danmark där gruppen For frihed, som tidigare gick under namnet Pegida, demonstrerade under eftermiddagen

Enligt Ekstrabladet befann sig cirka 200 demonstranter och motdemonstranter på plats vid Vesterport i centrala Köpenhamn. Det hela ska ha gått lugnt till, och den danska polisen säger sig ha haft koll på läget.

– Vi ligger på någorlunda samma nivå som sist, säger vice polisinspektör Henrik Blandebjerg.

Pegida har tidigare även manat till demonstration i flera svenska städer. När de för ett år sedan demonstrerade i Malmö lockade man endast 50 sympatisörer, och möttes samtidigt av 5000 motdemonstranter.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson
Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag