Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pedofiler ska stoppas – med kemisk kastrering

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
60 personer kommer att omfattas i studien, ingen som deltar är dömd för brott, utan har sökt hjälp för sina sexuella mönster.
Foto: Colourbox
Studien utförs på Karolinska institutet.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Årligen döms runt 200 personer för sexbrott mot minderåriga personer.

Nu genomförs en unik studie på Karolinska institutet med syfte att förhindra sexuella övergrepp på barn, skriver Dagens Nyheter.

Studien ska visa om det kan gå att minska antalet sexuella övergrepp med hjälp av medicinsk kastrering.

–  Det saknas helt behandling som är akut riskreducerande, därför vi vill testa den här metoden, säger Christoffer Rahm som leder studien.

Nu genomförs alltså en unik studie vid Karolinska institutet för att utreda om det går att stoppa personer som är i riskzonen för att begå sexuella övergrepp mot barn.

Studien heter Priotab, Paedophilia at risk investigations of treatment and biomarkers, och ska pågå under ­totalt tre år, skriver Dagens Nyheter.

Personerna kommer att få testa preparatet Degarelix, vilket normalt används i behandling av prostatacancer.

"Hög sexlust är en av riskfaktorerna"

Kemisk kastrering innebär att man hämmar effekten av testosteron för att dämpa personens sexlust. Dosen med Degarelix verkar inom några dagar och effekten håller sedan i sig i tre till fyra månader.

– Hög sexlust är en av riskfaktorerna vid pedofili. Min hypotes är att medicinen ska ge en tolerabel minskning så att personens risk att begå övergrepp dämpas i hög grad, säger Christoffer Rahm, specialist­läkare i psykiatri vid Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge till DN.

Deltagare inte dömda för sexbrott

De som deltar i studien är inte dömda för sexbrott eller varit kontakt med vården sedan tidigare. De har sökt hjälp för sitt sexuella mönster via den nationella hjälptelefonen Preventell.

Via den kontakten har de erbjudits att vara med i forskningsprojektet.

–  Det saknas helt behandling som är akut riskreducerande, därför vi vill testa den här metoden, säger Christoffer Rahm som leder studien.

Priotab kommer att omfatta 60 personer – hälften av deltagarna får ­placebo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.