Pedofiler laddar ner bilder från familjebloggar

Publicerad
Uppdaterad
Pedofiler laddar ner familjers semesterbilder på barn.
Sen görs bilderna om till barnporr.
- Det händer att de byter ut huvuden på barnen, säger Sten Warmland på Rikskriminalen.
Det blir allt vanligare att familjer lägger ut sina semesterbilder på internet. Att dela med sig av sköna semesterminnen kan värma upp lite i novembermörkret. Men bilderna på de lekande barnen i lätta badkläder hamnar rätt i fel händer på internet.

"De görs om"

Rikskriminalens barnporrgrupp gör ibland läskiga upptäckter i det beslagtagna bildmaterialet. - Det är inte alltid att det är barnpornografiska bilder från början, men de görs om, säger Rikskriminalens Sten Warmland till Expressen.se. Genom att klippa och klistra i datorn förvandlas en oskyldig barnbild från en badstrand till barnporr. Problemet växer. - Genom så kallad morfning har de nästan bytt huvuden på barn ibland. Det är i betraktarens öga. Det fyller en funktion för de här männsikorna.

"Det är riskfyllt"

Sten Warmland varnar famijer för riskerna med att lägga ut bilder på internet. - Det är riskfyllt. Förr eller senare hamnar de i ett sammanhang som de inte var avsedda för. Det här är ett problem. Jag vet inte hur stort det är. Men jag skulle inte vilja ha bilder av mina barn hos pedofiler, säger Sten Warmland. Rikskriminalen försöker att spåra bildernas ursprungsägare. - I nåt fall har vi försökt att nå familjen men det är dåliga odds.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag