Pedofilens ord: Polisen får titta på film i tio år

Brottsstatistik 2020 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
Rinkebypedolfilens lägenhet. Bild från polisens förundersökning.
Foto: Polisen
Mannen står åtalad för sexbrott mot totalt 12 barn.
Foto: Polisen
Mannen har uppfattats som en trygg person i området, berättar grannar.
Foto: Polisen
67-åringen har bland annat lockat barn med godis och tv-spel.
Foto: Polisen
Den misstänkta har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, och bedöms inte ha lidit av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för övergreppen.
Foto: Polisen / Polisen

Den misstänkte Rinkebypedofilen står åtalad för sexbrott mot totalt tolv barn. 

Bland bevisningen finns oerhörda mängder av filmade övergrepp och smygfilmat material.

67-åringen misstänks ha gjort sig skyldig till långt fler sexbrott mot barn – i polisförhör säger han att han har samlat på filmer, både andras och egna, sedan han var 19 år. 

Mannen ska ha sagt att polisen kommer behöva ”få titta på film i tio år”.  

När 67-åringen greps förstod han direkt vad det handlade om, berättar en polis som var med. Innan polisen hann berätta vad det handlade om ska mannen ha mumlat ”Det har varit så många barn genom åren”. 

Bland barnen han misstänks ha våldtagit finns en tvååring och en ettåring. 

I 67-åringens lägenhet fanns extrema mängder med barnporr, både videor och bilder. I förhör beskriver mannen det som att han har sparat material tvångsmässigt, både sådant som han spelat in själv och annat som han laddat ned.

En polis berättar att 67-åringen i samband med att han greps sa att polisen ”kommer få titta på film i tio år”. Mannen har också berättat att han sparat filmer sedan han var 19 år.  

Mängden hårddiskar, disketter, VHS-band och USB-minnen i lägenheten beskrivs som ”astronomisk”. Trots att polisen hade två minibussar till förfogande och körde i flera omgångar fick de inte bort allt misstänkt material under ett arbetspass. 

Omtyckt hos grannarna

De misstänkta övergreppen har chockat grannar och släktingar till barnen som utsatts. Han har varit omtyckt i området och hjälpt många - både med pengar och som en stöttande vän. Mannen har varit en välkänd profil inom föreningslivet i Rinkeby. 

Mamman till ett av barnen säger att 67-åringen fungerat som en farfar i deras familj. Ingen verkar ha misstänkt något förrän en pojke i bostadsområdet slog larm om att barn blivit utsatta för övergrepp. 

Inte heller 67-åringens före detta fru anade något, berättar hon i förhör: ”Den man jag kände existerar inte längre”. 

Mannen har anförtrotts att vara barnvakt åt flera av barnen, och lockat hem dem med tv-spel och godis. 

Flera av barnen berättar att 67-åringen masserat dem och att det sedan övergått i övergrepp. Många barn som förhörs i utredningen har också berättat att de fått gåvor av mannen, som pengar och spel. 

”Först var han snäll. Sen blev han för snäll och köpte massor av saker och jag tänkte varför är han så snäll”, säger ett av barnen. 

Mannen erkänner flesta anklagelserna

67-åringen erkänner det mesta han anklagats för, men säger att en del av anklagelserna är påhittade och att han inte minns vissa bitar. I flera förhör pratar han om sitt minne och säger att han är rädd för att bli dement. 

Ett av övergreppen som han åtalas för, våldtäkt på en tvååring, säger han att han inte minns. Eftersom det är filmat erkänner han dock: ”Jag trodde inte att jag hade gjort något mot honom, jag blir så chockad”. 

I materialet finns övergrepp dokumenterade som utfördes för årtionden sedan, och många av brotten är preskriberade. 

Han har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som kommit fram till att han inte lider av en allvarlig psykisk störning – varken nu eller när han begick brotten. I förhör uttrycker han besvikelse över detta, och säger att det inte kan vara friskt med tanke på det han har gjort. 67-åringen säger också att det känns hemskt att polisen måste gå igenom materialet och att det borde vara skottpeng på ”såna som han”. 


Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.