Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pedofilen Lo har fantiserat om övergrepp på syskonbarnen

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).
En kvinnlig pedofil, som kallar sig ”Lo” intervjuas i P1. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och har inget med artikeln att göra.Foto: HUGO NABO / DN / TT
Maria Dufva, kriminolog och expert på brott mot barn på nätet.Foto: PONTUS STIGBERG / Pontus Stigberg

Pedofilen ”Lo” berättar om sin sexuella dragning till barn i P1:s ”Kropp och Själ”.

Hon säger att hon fantiserat om sina syskonbarn men aldrig förgripit sig på ett barn.

– Det är mycket värre när det är en anhörig än en person som barnet inte har en relation till, säger advokaten Ingela Hessius.

Lo, som egentligen heter någonting annat, är i 30-årsåldern och funderar på att skaffa barn tillsammans med sin sambo, men tvekar – eftersom hon är pedofil.

Hon säger att hon aldrig har gjort något sexuellt mot ett barn, och att det har stannat vid fantasier, eftersom hon inte vill ta på sig att ”förstöra ett barns liv”.

– Jag tror att det kan vara som att sluta röka eller sluta dricka. Det handlar om viljan, och viljan kan man ändra enkelt genom att tänka ”nej, det här är gränsen, och jag ska hålla det för evigt”. 

Fantiserade om sina syskonbarn

I P1:s ”Kropp och Själ” berättar Lo att hon har varit sexuellt attraherad av barn sedan tonåren.

Hon säger att hon tidigare fantiserat om att utföra sexuella övergrepp på sina egna syskonbarn.

– Jag tänkte att jag skulle röra dom på ett fint sätt och försöka lära dom om sexualitet så att de skulle känna sig bra.

– Jag tänkte att de kommer tro på mig, därför att de är barn och att det är kul och mysigt och sådär, det är inget dåligt för dem. 

Lo säger att hon när hon senare träffade syskonbarnen, så ångrade hon sig, och agerade aldrig på sin attraktion.

Experten: Måste prata om kvinnliga förövare

Maria Dufva är kriminolog och expert på brott mot barn på nätet. Hon säger att man ”nästan aldrig” pratar om kvinnliga förövare.

Det är snarare vanligt att man målar upp en stereotyp av att en förövare är en ”läskig person”, vilket medför risker, säger hon.

– Man belyser det som en ful gubbe, och de barn som har blivit utsatta av en kvinna, de kanske tänker att ”det var nog inget brott”, säger Maria Dufva och tillägger:

– Om du dessutom utsätts av en person som dina föräldrar, omgivning, lärare, aldrig pratat om – att det skulle kunna vara en 18-årig tjej – sannolikheten att du berättar då, den finns ens knappt.

Vanligt att pedofilen gör sig till vän

Ingela Hessius, advokat och expert på sexualbrott mot barn, förklarar att det är värre med en förövare som är närstående än någon som barnet inte har en relation till.

– Om man skulle gradera det blir konsekvenserna värst om det är en biologisk förälder. När det gäller läkningsprocessen så är det allra värst när det är föräldrar, säger hon.

Ofta gör sig pedofilen till vän med barnet – de är gulliga och ger presenter, och tänker att det de gör är något fint.

– För den pedofil som inte är sadist är det utmärkande. Tilliten till vuxenvärlden får sig en enorm knäck. Men även om det går till utan våld blir det ändå ödesdigra konsekvenser för barnet, eftersom den vuxne är den som ska veta bäst, säger Ingela Hessius.

Sätter sina spår i själen

Små barn på tre-fyra år förstår kanske inte först vad som händer. Men med tiden kommer skuldkänslorna, berättar Ingela Hessius.

– För att få ett bra liv framgent som vuxen måste du få hjälp av experter. Det är vanligt med självskadebeteenden i olika former. Många som säljer sex som tonåringar eller vuxna har en bakgrund av att ha varit utsatta i tidig ålder. Det sätter sina spår i själen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.