Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peders son tog sitt liv - hade huggit en 6-åring i huvudet

Patrik, 26, rymde från psykkliniken och högg en yxa i en sexårig flickas huvud.

En vecka senare tog han sitt liv - på psyket.

Natten till den 7 maj 2001 rymde Patrik från psykkliniken på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö. Han stal en yxa, hoppade på nattbussen och åkte till Ljungby. Patrik gick till lekplatsen Kungshögsparken. Där högg han en sexårig flicka i huvudet. Flickan klarade sig, men var nära döden.  -  Vi sitter fortfarande och undrar över hur så många fel kunde begås, säger Patriks pappa Peder Nilsson. Flera dagar före tragedin förstod de anhöriga och Patrik själv att han var psykotisk. Att han var på väg att rymma och att han i så fall skulle skada ett barn.  - Min son hade stor sjuk- domsinsikt. Han förstod själv när han var på väg åt fel håll.

Varnade läkarna


Patriks föräldrar varnade läkarna på S:t Sigfrids sjukhus i Växjö, där Patrik vårdades. - Vi möttes av nonchalans. Vi var inte rädda för egen del, men för andras skull borde de ha lyssnat. Patrik var schizofren och led av tvångstankar. Hans sjukdom förvärrades när medicineringen minskades. Trots det valde  chefsöverläkaren att sänka medicineringen - mot Patriks och hans anhörigas vilja. - De borde ta lite intryck av anhöriga som vet hur patienten funkar. En vecka efter yxdådet hade det gått upp för Patrik vad han gjort. Han vårdades på en låst avdelning och skulle övervakas. Trots det lyckades Patrik ta livet av sig i duschen. Personalen förklarade att de ju hade hört vatten strila och att de trodde att allt var okej. - Ångesten blev för stor för honom. Allt hade kunnat vara så annorlunda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.