Julian Assanges Wikileaks är beroende av donationer för att kunna gå runt. Foto: Martial Trezzini
Julian Assanges Wikileaks är beroende av donationer för att kunna gå runt.  Foto: Martial Trezzini

Paypal stänger av Wikileaks konto

Publicerad
Uppdaterad
Betaltjänsten Paypayl stängde på fredagen Wikileaks konto, med hänvisning till överträdelser av användarvillkoren.
Paypal, som ägs av amerikanska Ebay, förnekar att man har blivit kontaktade av någon myndighet, utan hävdar att man har fattat ett självständigt beslut.
Sedan fredagen är det inte längre möjligt att donera pengar till Wikileaks konto på Paypal, då företaget menar att Wikileaks har brutit mot användarvillkoren.
Utan att specifikt förklara vari överträdelsen ligger hänvisar Paypal till regeln som säger att betaltjänsten inte får användas för aktiviteter som uppmuntrar, främjar, underlättar eller instruerar olagliga handlingar, skriver bolaget i sin blogg.

Underrättat kontohavaren

Det är inte en vild gissning att publiceringen av hemligstämplade dokument är det som ligger bakom Paypals beslut.
- Vi har underrättat kontohavaren om vår åtgärd, uppger Paypal.
Wikileaks är beroende av donationer för att kunna gå runt och detta kan därför vara ett allvarligt slag mot verksamheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag