Påvens råd: Tveka inte att ta hjälp av exorcister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Påven Franciskus.
Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYRÅN
Exorcister är ett vanligt inslag i skräckfilmer. Här Max von Sydow i filmen "Exorcisten" från 1973.
Foto: / FILMBOLAG

Här är påven Franciskus nya råd till katolska präster:

Tveka inte att använda exorcister vid behov!

Under fredagen levererade påven Franciskus ett råd till alla katolska präster. När de får höra oroliga bekännelser från medlemmar av deras församling ska de inte tveka att anlita en exorcist, om de anser att behovet finns, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kom under ett seminarium i Vatikanstaten som handlade om konsten att lyssna till troende när de berättar om sina synder.

Den 80-åriga påven pratade om svårigheten med att ta itu med "andliga störningar". Störningar som det kan finnas många olika orsaker till – även övernaturliga. Och det är just under sådana omständigheter som påven menar att exorcister ska kontaktas, efter att de valts ut med stor omsorg och försiktighet.

Franciskus påpekar dock att prästerna, med hjälp av professionella psykologer eller liknande, bör utesluta psykiska problem innan man lyfter luren till en exorcist. Flera gånger under hans uttalande underströk han också vikten av ett gott omdöme i frågan.

Håller utbildningar för exorcister

Det är inte första gången som påven har pratat om exorcism. Enligt AFP brukar han även oftare än sina föregångare hänvisa till djävulen och prata om hans fysiska närvaro i vår värld.

Utövandet av exorcism är omdiskuterat och ogillas av vissa inom den katolska kyrkan. Trots detta hålls det regelbundna utbildningar för blivande exorcister i Vatikanstaten.

Påven biktade sig

Under fredagen passade påven själv också på att bikta sig för en präst i Peterskyrkan, innan han i sin tur lyssnade på bekännelser från flera av de troende som var på plats.

Påven biktade sig i Peterskyrkan.
Foto: Andrew Medichini / AP TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.