Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påvens vilja: Att ta med sig 12 flyktingar

Påve Franciskus är på Lesbos i Grekland – och planerar att ta med sig tolv flyktingar hem till Vatikanen.
Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Tt
Påven fick ett varmt välkomnade av flera personer när han besökte Lesbos.
Foto: Petros Giannakouris / AP TT NYHETSBYRÅN
Det är på grund av det omdiskuterade avtalet mellan EU och Turkiet som påven gör sitt besök.
Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Tt
Tidigare har Vatikanen och påven uttalat sig och uppmanat länder att ta emot flyktingar.
Foto: Petros Giannakouris / AP TT NYHETSBYRÅN
<p>Meddelandet man skickade ut från Vatikaken. </p>

Påve Franciskus planerar att ta med sig tolv flyktingar hem till Vatikanen.

Det är någonting som Vatikanen bekräftar i ett officiellt uttalande under lördagsförmiddagen.

Under lördagsmorgonen landade påve Franciskus på den grekiska ön Lesbos. Han åkte då, tillsammans med bland andra Greklands premiärminister Alexis Tsipras, till flyktinglägret Moria där över 3 000 flyktingar befinner sig.

Många är fast i flyktinglägret i väntan på deportation tillbaka till Turkiet på grund av ett kontroversiellt avtal mellan EU och Turkiet som innebär att flyktingar som kommer från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka.


LÄS MER: Flyktingar protesterar mot det nya avtalet


Tolv flyktingar ska tas med

Enligt The Guardian planerar påven att, på sin resa tillbaka till Vatikanen, ta med sig ett antal flyktingar. Det är de mest utsatta flyktingarna som påven hoppas kunna ta med sig tillbaka till Vatikanen – där de ska erbjudas husrum.

I ett officiellt uttalande säger Vatikanen att påven vill ta med sig tolv flyktingar hem. De skriver att det rör sig om tolv flyktingar från Syrien som påven planerar att ta med sig.

"Hoppas att världen ska bry sig"

Det är på grund av det omdiskuterade avtalet mellan EU och Turkiet som påven gör sitt besök. Trots det har Vatikanen betonat att påvens besök – och hans räddningsaktion – inte ska ses som kritik mot avtalet.

Tidigare har dock Vatikanen och påven uttalat sig och uppmanat länder att ta emot flyktingar.

– Vi hoppas att världen ska bry sig om de här tragiska och desperata scenerna, och svarar på ett sätt som är värdigt vår mänsklighet, sa han i ett tal till migranterna under sitt symboliska besök på Lesbos.

Flera organisationer har kritiserat det nya flyktingavtalet skarpt, däribland FN:s flyktingorgan UNHCR som ifrågasatt rättssäkerheten i avtalets utformning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.