Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Påvens insomnia – gick på ”starka tabletter”

Benedictus XVI
Foto: JASPER JUINEN / AP

Den förra påven, Benedictus XVI, blev den första på 600 år att lämna sin post.

Strax före sin död berättade han om avgången i ett brev – och beskriver sina svåra sömnproblem som ledde fram till beslutet.

Benedictus XVI, avled på nyårsafton förra året 95 år gammal efter en tids sjukdom. Bara ett par månader tidigare skickade han ett brev till journalisten Peter Seewald, som skrivit flera böcker om Benedictus, där han beskriver varför han valde att lämna sin post som påve.

Den tyska tidningen Focus har nu kommit över brevet där den tidigare påven berättar att han hade stora sömnproblem ”Nästan konstant” under sina åtta år som påve, rapporterar Daily Mail

Åt ”starka” sömntabletter

Den tyske påven beskriver själv i brevet hur ”starka” sömntabletter var anledningen till att han kunde genomföra sina plikter som den katolska kyrkans överhuvud. Men han skriver att tabletterna till slut ”nådde sin begränsning.”

2012 – året innan han avgick – föll Benedictus ihop i ett badrum under en resa till Mexiko och Kuba och slog sig blodig. Den dåvarande påvens doktor ville då att han skulle dra ner på medicineringen.

Det blev dock snabbt tydligt för den då 85-åriga påven att han inte skulle kunna arbeta utan sömntabletterna och meddelade och abdikerade 2013 – som första påve på 600 år.

Efter avgången levde Benedictus XVI fortsatt i Vatikanen fram till sin död 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.