Påven Benedictus XVI skrädde inte orden när han attackerade homosexuella i ett tal i Vatikanen. Foto: Jasper Juinen
Påven Benedictus XVI skrädde inte orden när han attackerade homosexuella i ett tal i Vatikanen. Foto: Jasper Juinen

Påvens attack mot homosexuella

Publicerad
Påven Benedictus XVI skrädde inte orden när han attackerade homosexuella i ett tal i Vatikanen.
Homosex är ett lika stort hot som klimatförändringen enligt påven.
Det är lika viktigt att rädda mänskligheten från homosexualitet som att rädda världens regnskogar från utplåning, sade katolska kyrkans högste ledare och Jesus ställföreträdare på jorden.
Påven sade att mänskligheten måste lyssna på "skapelsen språk" och förstå vilka roller man och kvinna ska spela. Att överskrida traditionella heterosexuella roller är att "förstöra Guds verk".
Det var i söndags, när påven talade inför kurian, Vatikanstatens administration, som han gjorde sina kontroversiella kommentarer.
Åsikterna fördömdes snabbt av homosexuella grupper, både innanför och utanför kyrkans hägn.

Avfärdade genusteorier

Prästen Sharon Ferguson, vid Lesbian and Gay Christian Movement, beskrev påvens ord som "fullständigt oansvariga och oacceptabla". Hon menade att påven rättfärdigade misshandel och mord på homosexuella.
Enligt katolska kyrkans doktrin är det inte den homosexuella läggningen som är syndig, utan homosexuella handlingar.
Påven avfärdade i sitt tal också de så kallade genusteorierna, det vill säga studiet av hur könsroller påverkar individers beteende.
Även genusteori är ett sätt att gå emot Den helige anden enligt Benedictus.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag