Påven: Två procent av prästerna är pedofiler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Påve Franciskus menar att två procent av alla präster är pedofiler. Siffran är en uppskattning som påvens rådgivare har gjort.
Foto: Alessandra Tarantino

Två procent av alla präster är pedofiler.

Det menar påve Franciskus, enligt italienska La Repubblica.

Siffran skulle i så fall motsvara runt 8 000 präster.

Det är påvens rådgivare som har bistått honom med den uppskattade siffran om att två procent inom den katolska kyrkan är pedofiler. Det gäller så väl präster som biskopar och kardinaler, berättade han i en intervju med La Repubblica.

Om siffran stämmer innebär det att runt 8 000 av katolska kyrkans totalt 414 000 präster är pedofiler, skriver BBC.

Han hävdar att övergrepp mot barn var som spetälska inom kyrkan. Påven lovar nu att han kommer ta tag i frågan med den kraft som krävs, samt menar att den nuvarande situationen är oacceptabel.

Bad offer om förlåtelse

I fjol skärpte påven Vatikanens lagar kring barnövergrepp. Han har också personligen bett om förlåtelse från offer som drabbats av sexuella övergrepp från präster.

Många offer har uttryck ilska mot Vatikanens oförmåga att straffa högt uppsatta människor inom kyrkan som anklagats för att ha tystat ned skandaler.

En talesman för Vatikanen har hävdat att det inte är påvens exakta formuleringar som återges i La Repubblica och att påven inte ska ha hävdat att det finns pedofiler bland kardinalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.