Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven stöttar samkönade partnerskap – är den första

Greta Thunberg möter påven
Påve FranciskusFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Påve Franciskus blir den första påven att uttrycka stöd för samkönade partnerskap. 

Det är i en ny dokumentärfilm han säger att homosexuella personer ska ha rätt att tillhöra en familj.

Det var i ett oväntat uttalande som påve Franciskus meddelade att homosexuella borde få rätt att gifta sig borgerligt. Även att homosexuella bör få ingå i samkönat partnerskap.

I dokumentären ”Francesco”, som hade premiär på onsdagen, berättar påven om ämnen han brinner för, bland annat diskriminering och miljö, skriver Reuters.

”Homosexuella personer är Guds barn, de har rätt att tillhöra en familj. Vi måste han lag som tillåter dem att leva i ett borgerligt samboende”, säger han.

Varför uttalandet blivit särskilt uppmärksammat är för att påvens ställningstagande går tvärtemot vad katolska kyrkan argumenterat för sen frågan blev aktuell. Det då kyrkan lär ut att det inte är en synd med homosexuella tendenser eller riktningar, men att utföra homosexuella handlingar däremot är det. 

I katolska kyrkan är det påvens ord som väger mest. 

Påve Franciskus kallade till stormöte om sexuella övergrepp i kyrka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.