Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Påven: Preventivmedel bättre än abort

Påve Fransciskus antyder att katolska kyrkan undantagsvis kan komma att lätta på sitt fördömande av preventivmedel för kvinnor som riskerar att drabbas av zikavirus. Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock

Påve Fransciskus poängterar att abort alltid är ett brott. Men samtidigt antyder han att katolska kyrkan undantagsvis kan komma att lätta på sitt fördömande av preventivmedel för kvinnor som riskerar att drabbas av zikavirus.

Påven påpekar att en av hans företrädare, Paulus VI, tillät att nunnor som arbetade i Afrika använde preventivmedel med hänsyn till den stora risken för att de skulle bli våldtagna av soldater.

– Vi ska inte blanda samman synden i att undvika en graviditet med abort. Abort är inte ett teologiskt problem. Det är ett mänskligt, medicinskt problem. En människa dödas för att rädda en annan. Det är synd i sig själv, det är inte en religiös synd, det är en mänsklig synd, säger påven.

Påven gjorde sina uttalanden som svar på frågor från journalister om hur man bäst ska tackla utbrottet av zikavirus i Latinamerika.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!