Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven: "Perverst med förnekelse"

Påve Franciskus.
Foto: GALAZKA / SIPA / SCANPIX / AVALON.RED B5725
Påve Franciskus.
Foto: PIERPAOLO SCAVUZZO / AVALON.RED B5725

17 november avslutas FN:s möte om klimatförändringar som pågår i Bonn.

Nu höjs en röst från högre makter – en stämma riktad mot alla klimatförnekare.

”Det är perverst att falla i förnekelse, likgiltighet, uppgivenhet och förtroende för otillräckliga lösningar”, skriver påve Franciskus i ett brev.

Det är inte första gången som påven har uttalat sig i klimatfrågan.

I juni 2015 adresserade han frågan i ett tal.

Då menade påven Franciskus att delar av världen är tvungna att acceptera långsammare tillväxt, uppgav nyhetsbyrån AFP. 

Påven förklarade också att klimatförändringarna kan leda till konflikter och att rikare länder måste hjälpa de fattigare. 

Dessutom måste fossila bränslen, enligt påven, fasas ut.


LÄS MER på Expressens klimatsajt

”En övertro på finansiella marknader”

Franciskus pekade för drygt två år sedan också på en övertro på finansiella marknader och på marknadens förmåga. 

Den globala ekonomin tjänar, enligt honom, inte majoriteten av människorna. Påven upplevde också att människor världen runt visar en växande lyhördhet för miljön och ett behov av att skydda naturen.

Just det sistnämnda tog påven återigen upp under torsdagen, när han sände ett budskap direkt riktat till FN-mötet om klimatförändringar i Bonn (mötet har pågått sedan 6 november och avslutas på fredag – 17 november).


LÄS MER: Påvegåvan till Trump: 192 sidor långt brev 


”En mycket viktig andra fas”

Bland annat skriver han, enligt Vatikanradion:

“Ni är i dessa dagar samlade i Bonn för att gå vidare i en mycket viktig andra fas i Parisavtalet: processen för definiering och skapande av guidelinjer, regler och institutionella mekanismer så att de verkligen blir effektiva och kan bidra till att uppnå de omfattande mål som det föreslår. På en sådan väg är det nödvändigt att upprätthålla en hög grad av samarbetsvilja.”

Och Franciskus fortsätter:

“Vi måste undvika att falla i dessa fyra perversa inställningar, som säkerligen inte hjälper till i ett ärligt forskande och en sann dialog och ett givande framtidsbyggande av vår planet: Förnekelse, likgiltighet, uppgivenhet och förtroende för otillräckliga lösningar”.

Påven avslutar sitt budskap med att han hoppas att man nu tar riktigt effektiva beslut för att motverka klimatförändringar.

Och samtidigt motverkar fattigdom och främjar en sann mänsklig integrerad utveckling – “I detta engagemang stöds ni av den Högstes allvetande försyn”.


Vill du få fler nyheter om klimatet? Följ Expressen Kilmat på Facebook.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.