Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Påven har opererats ”utan komplikationer”

Osannolika mötet • ”Spiderman” välsignas av påven under audiensen
Påven. Arkivbild.
Foto: RICCARDO DE LUCA / AP

Påve Franciskus ”Francis”, 86, har opererat buken.

Enligt Vatikanen kunde ingreppet genomföras ”utan komplikationer”, rapporterar BBC.  

På tisdagen var påven på Gemelli-sjukhuset för en rutinkontroll – dagen efter kommer operationsbeskedet.

Påve Franciskus lades in på på sjukhuset på onsdag förmiddag för en bukbråcksoperation. Senare meddelar Vatikanen att ingreppet genomfördes på tre timmar och ”utan komplikationer”, skriver BBC.

Nu väntar flera dagars vila och återhämtning på sjukhus. Enligt Vatikanen är alla åtaganden under kommande tio dagar inställda som en ”förebyggande åtgärd”. 

Haft problem länge

Påven har länge tampats med hälsoproblem i magtrakten, vilket bland annat tvingat honom att använda käpp och rullstol. På onsdagen opererades han för ett bråck i buken, som ska ha bildats över ett ärr efter en tidigare operation.

I juli 2021 opererade påven bort cirka 30 centimeter av tjocktarmen efter att ha fått en inflammation och spenderade 10 dagar på sjukhus.

Tidigare i år, i mars, lades han även in på sjukhus i tre dagar på grund av bröstsmärtor och luftrörskatarr. Han lider sedan länge också av kronisk knäsmärta.

Men trots sitt hälsotillstånd tänker Francis inte följa i sin föregångares fotspår och lämna sitt uppdrag i förtid. När han precis börjat använda rullstol offentligt ska han enligt uppgift ha sagt till en av sina medhjälpare:

”Du styr inte kyrkan med ett knä utan med ett huvud”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.