Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven: ”Guds vrede” mot sexuella övergreppen

Påve Franciskus avslutade stormötet om övergrepp.Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN
”Lyssna på ropen från de unga som vill ha rättvisa”, sa påven på torsdagen.Foto: VINCENZO PINTO / AP TT NYHETSBYRÅN

Påve Franciskus kommer att konfrontera sexuella övergrepp med ”Guds vrede”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I flera dagar har påven hållit stormöte i Vatikanstaten om hur man ska stoppa övergreppen och skydda barn i katolska kyrkan.

Toppmötet mot sexuella övergrepp var under söndagen inne på sin fjärde och sista dag. 190 ledare inom katolska kyrkan har samlats för mötet i Vatikanen, rapporterar AP. Påven avslutade på söndagen mötet med ett löfte om att prioritera offren och konfrontera förövarna – med ”Guds vrede”.

Med sitt tal satte påven punkt för de senaste dagarnas toppmöte, där flera offer trätt fram och berättat om sina erfarenheter. På torsdagen uppmanade han kyrkans överhuvuden att ta ansvar för att de uppmärksammade sexuella övergreppen stoppas:

– Lyssna på ropen från de unga som vill ha rättvisa. Guds heliga personer tittar på och förväntar sig inte bara enkla och uppenbara fördömanden, utan effektiva och konkreta åtgärder.

Hundratals demonstrerar mot övergreppen utanför Vatikanen.Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN

Hundratals demonstrerar utanför Vatikanen

Den nigerianska nunnan Veronica Openibo uppmärksammades på lördagen för sitt tal där hon anklagade katolska kyrkan för ”hyckleri”, enligt Reuters.

– Vi måste erkänna att vår medelmåttighet, hyckleri och självbelåtenhet har tagit oss till den här skandalösa punkten vi som kyrka befinner oss i, sa hon i talet.

Enligt BBC har hundratals offer för sexuella övergrepp demonstrerat utanför Vatikanen för en nolltolerans i frågan. Där ser vissa optimistiskt på kyrkans stormöte – medan andra är skeptiska kring de åtgärder som utlovas.

– Att ta fram en handbok efter alla dessa år är skrattretande, säger Peter Isely som blev utsatt för sexuella övergrepp av en präst, till nyhetsbyrån Reuters.

I december meddelade katolska kyrkan i Illinois, USA, att man utreder 185 präster som anklagats för sexuella övergrepp mot barn. Liknande skandaler har uppmärksammats i bland annat Chile, Australien och Irland. Tidigare i februari bekräftade påven att nunnor hållits som sexslavar hos katolska präster – vilket den tidigare påven Benedict ska ha satt stopp för i en församling.

– Påve Benedict hade modet att upplösa en kvinnlig församling som var på en viss nivå, som hade utsatts för prästarnas slaveri – till och med sexuella slaveriet, berättade påve Franciskus då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.