Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven efter övergreppen i kyrkan: Skam och smärta

Påve Franciskus passerade ett plakat som refererade till övergreppsskandalerna när han kom till Irland på lördagen.Foto: MATT DUNHAM / AP / TT NYHETSBYRÅN
Påve Franciskus besökte St Mary's church i Dublin på lördagen.Foto: PETER MORRISON / AP TT NYHETSBYRÅN

Påve Franciskus känner skam och smärta över den katolska kyrkans misslyckande med att hantera sexuella övergrepp och vanvård inom kyrkan. 

Det sade han under det historiska besöket till Irland som inleddes på lördagen.

– Jag delar själv de här känslorna, säger påven enligt brittiska BBC.

Påve Franciskus vände sig tidigare i veckan till jordens 1,2 miljarder katoliker när han i ett brev fördömde och krävde ett slut på den kultur som misslyckats med att ta itu med sexuella övergrepp.

Under sitt besök till Irland, det första av en påve på 39 år, fortsätter han att tala ut om övergreppen och har också träffat flera offer.

– Kyrkliga myndigheters misslyckande med att på rätt sätt ta itu med dessa avskyvärda brott har med rätta givit upphov till upprördhet och är fortfarande en källa till smärta och skam för det katolska samfundet, sade påven kort efter att han landat i Irland. 

– Jag delar själv de här känslorna, fortsatte han enligt BBC.

Uppmanas gå till handling

Irland har, liksom flera andra länder, drabbats av skandaler där sexuella övergrepp och vanskötsel har avslöjats inom den katolska kyrkan och den irländska premiärministern Leo Varadkar uppmanar nu påven att gå från ord till handling.

– Över allt annat, heliga fader, ber jag er att lyssna på offren och överlevarna, sade Varadkar när påven togs emot i Dublin.

Påve Franciskus träffade på lördagen åtta offer för övergrepp i Irland, enligt nyhetsbyrån AP. I omkring 90 minuter talade han med bland annat personer vars mammor tvingats adoptera bort dem på grund av att de var ensamstående.

Påven bad offer om ursäkt

I ett uttalande beskrev offren hur påven bad dem om ursäkt, och att de i sin tur bett honom uppmana de katolska ordnar som drev barnhemmen i Irland att erkänna sitt ansvar.

En organisation för överlevande uppger att uppskattningsvis 100 000 ensamstående mödrar i Irland tvingades adoptera bort sina barn och att 6 000 barn dött i barnhem som drevs av katolska kyrkan, skriver AP.

Utöver händelserna i Irland har nyligen en amerikansk utredning i staten Pennsylvania avslöjat att minst 1 000 barn ofredats av präster under över 70 år.

Påve Franciskus besöker Irland under lördagen och söndagen för att delta vid katolska kyrkans så kallade världsmöte för familjer, som hålls vart tredje år.