Påven: Djävulen skyldig till kyrkans pedofilskandaler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Påve Franciscus tror att djävulen ligger bakom pedofilskandalerna i katolska kyrkan.
Foto: ALESSANDRA TARANTINO / AP TT NYHETSBYRÅN

Katolska kyrkan har den senaste tiden skakats av en rad pedofilskandaler.

Påve Franciscus är övertygad om att djävulen är orsaken till det.

– Djävulen är högst levande och jobbar övertid för att försvaga den katolska kyrkan, säger påven enligt Reuters.

Tyskland, USA och Chile. På kort tid har ett stort antal präster inom den katolska kyrkan anklagats för sexövergrepp och pedofili i flera länder.

Påve Franciscus har sagt att problemen måste prioriteras och att han skäms över kyrkans misslyckande i att hantera dessa frågor. En av hans största kritiker, biskop Carlo Maria Viganò, tidigare ambassadör för Vatikanstaten i USA, menar att påven har känt till många av övergreppsanklagelserna och kräver hans avgång.

Påven: Djävulen anledning till pedofiliskandalerna

Men påven påstår att det är djävulen som ligger bakom övergreppen. 

Han har uppmanat katoliker över hela världen att recitera en särskild bön till ärkeängeln Mikael, som enligt tron leder kampen mot Lucifer.

– Kyrkan måste räddas från attackerna från den som baktalar och anklagar oss och samtidigt bli medveten om de egna misstag som begåtts både i nutiden och i det förflutna, sa påven i slutet av september, rapporterar Reuters.

Sedan Franciscus tillträdde 2013 har han gjort tydligt att han tror att djävulen finns på riktigt. I ett dokument från april nämndes djävulen upprepade gånger.

”Vi bör inte betrakta djävulen som en myt, symbol, ett talesätt eller en idé. Det är ett misstag som får oss att tappa garden, slarva och bli sårbara”, skrev påven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.