Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven: "Det har verkat som att Gud sovit"

Foto: Luca Bruno

Mer än 100 000 människor hade på onsdagen samlats på Petersplatsen för att höra Benedictus XVI:s sista tal som påve.

De senaste dagarnas rykten om en bakomliggande sexskandal nämndes inte, i stället sa påven att avgångsbeslutet tagits i "fullkomlig andlig harmoni".

Katolska kyrkan

Romersk-katolska kyrkan är den största av kristendomens tre huvudförgreningar, framför den ortodoxa och den protestantiska kyrkan.

1,196 miljarder människor eller 17,5 procent av mänskligheten, fanns registrerade som medlemmar i katolska kyrkan 2011. Den finns representerad i nära nog alla världens länder.

I Sverige finns det i år 104 175 registrerade medlemmar kyrkan organiserade i 44 församlingar, enligt Nationalencyklopedin.

Petersplatsen var knökfull med folk – präster, nunnor och tusentals troende pilgrimer. De höll banderoller, pappershjärtan och plakat med texter på flera språk för att tacka och lyckönska påven.

Till tonerna av en orgel kom påven inrullandes i sin vita bil, "påvemobilen", till pilgrimernas applåder och jubel.

Påve Benedictus XVI kördes runt i sin bil i korridorer mellan anhängarna. Han stod upp i bilen, iklädd sin vita dräkt och kalott, med sin högra hand höjd.

"Verkat som att Gud sovit"

När påven inledde sitt tal fick han applåder. Från sin stol läste han på italienska och sa att han kommer att fortsätta vara trofast i sina böner, och att han hyser stor tilltro till kyrkans framtid.

Påven såg nöjd, men trött, ut. Påven sa att hans tid som påve präglats av glädje, men också av svåra stunder, rapporterar Reuters.

Att han och kyrkan seglat över stormigt hav, i motvind, och att det i vissa tider "verkat som att Gud sovit", men att Gud inte kommer att låta kyrkan förlisa.

Han sa att hans avgångsbeslut inte handlar om hans eget bästa, utan om kyrkans, rapporterar Reuters.

Han betonade återigen att han är medveten om allvaret i sitt beslut, men att han tagit det i "fullkomlig andlig harmoni", och att han med sitt beslut inte "kliver ner från korset", utan kommer att fortsätta tjäna kyrkan genom bön.

Han bad de troende att be för kardinalerna, som står inför den tunga uppgiften att utse hans efterföljare, och att be för vem än det blir som efterträder honom som påve, enligt Reuters.

I morgon, torsdag, lämnar Benedictus XVI officiellt sitt ämbete.

Sexskandalsrykten

Hög ålder, krämpor och allt mindre ork var påven Benedictus XVI egen förklaring till sin avgång.

Men i helgen hävdade tidningen Repubblica att Benedictus XVI hoppade av eftersom han inte kunde hantera vad som stod i ett 300 sidor långt dokument som om beskrev "ett underjordiskt gay-nätverk" inom Vatikanen.

I rapporten ska man kunna läsa följande:

"Kardinalerna sades ha upptäckt ett underjordiskt gay-nätverk vars medlemmar organiserar möten på platser i Rom och i Vatikanstaten. Platserna inkluderar en villa utanför Rom, en bastu i en förort till Rom, en skönhetssalong i centrum, och en före detta studentbostad som användes av en provinsiell italiensk ärkebiskop."

Efter Repubblicas uppgifter kritiserade Vatikanens högste talesperson medier för att sprida felaktig information, och avfärdar uppgifterna som skvaller.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.