Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Påven bryter tystnaden om prästernas barnövergrepp

Nu bryter påve Franciskus tystnaden om övergreppsskandalen inom katolska kyrkan i Pennsylvania.Foto: LUCA ZENNARO / AP TT NYHETSBYRÅN

Katolska kyrkan skakas av ännu en pedofilskandal.

Över 300 romersk-katolska präster i Pennsylvania misstänks ha begått sexuella övergrepp mot fler än tusen barn. 

Nu bryter påve Franciskus tystnaden och uttrycker att han känner ”skam och sorg” inför övergreppen, skriver AFP.

De över 300 romersk-katolska präster som pekats ut i Pennsylvania i USA ska systematiskt ha mörkat övergreppen. Prästerna, varav många är högt uppsatta tjänstemän inom katolska kyrkan, misstänks ha antastat minst tusen barn under sju decennier. Det avslöjade en juryrapport som släpptes under tisdagen. Utredningen i bygger på ett tiotal vittnesmål och en halv miljon interna dokument från kyrkan.

Under torsdagen bröt påve Franciskus tystnaden och meddelade att han står bakom offren. Han känner ”skam och sorg” inför övergreppen.

”Offren ska veta att påven är på deras sida. De som har lidit är hans prioritet och katolska kyrkan vill lyssna på dem för att förstå bakgrunden till den här tragiska och ohyggliga händelsen som förstör oskyldigas liv”, lyder ett uttalande från Vatikanen.

I uttalandet framgår det också att katolska kyrkan på alla nivåer ska fortsätta arbeta för att skydda minderåriga och utsatta vuxna från skadliga situationer. 

 

LÄS MER: Präster misstänks för övergrepp på tusen barn 

 

Rapporten pekar bland annat ut en kardinal, Donald Wuerl, tidigare biskop i Pittsburgh, och hans inblandning för att dölja prästerskapets sexuella övergrepp. Foto: REBECCA DROKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Amerikanska biskopar: ”En moralkatastrof”

Även högt uppsatta amerikanska biskopar uttalar sig nu offentligt om övergreppen, rapporterar Washington Post. Kardinalen Daniel DiNardo, ledare för katolska kyrkans biskopar i USA, kallar avslöjandena ”en moralkatastrof”. Han efterlyser en utredning av Washingtons tidigare ärkebiskop som anklagats för övergrepp. Men han försvarar också de oskyldiga präster som nu misstänkliggörs.

– En del av katastrofen är att så många trogna präster som strävar efter helighet och integritet fläckas ned av det här misslyckandet, säger Daniel DiNardo, till Washington Post.

Han kräver nya kanaler för att slå larm om övergreppsanklagelser mot biskopar.

– Det övergripande målet i allt det här är starkare skydd mot förövare inom kyrkan och alla som döljer dem, skydd som kommer att utkräva transparens och fullt ansvar från biskoparna, säger Daniel DiNardo, till Washington Post.

 

SE ÄVEN: Katolska kyrkan har mörkat tusentals övergrepp mot barn